Giv din kat den bedst mulige oplevelse i transportkassen


Hvad gør transport i bur for min kat? 

Mange katte forbinder transportkassen med negative oplevelser, da den typisk kun kommer frem, når katten skal væk fra sit trygge hjem. Det kan være meget stressende for katten, som er stærkt knyttet til sit territorium. Og man kan som katteejer føle, at man er nødsaget til at tvinge katten ind i kassen, fx når den skal til dyrlægen. Det er ikke en rar oplevelse for hverken kat eller ejer.

Er der noget, som jeg kan gøre for at hjælpe min kat til en bedre transportoplevelse? 

Den gode nyhed er, at det faktisk er muligt at gøre en kat glad for transportkassen! 

 • Lad altid kassen stå fremme som en hyggehule: Når du lader kassen stå fremme som en hyggehule til din kat, bliver den en transportabel del af det trygge og velkendte hjem. Det kan være en stor fordel, hvis din kat en dag skal passes i en kattepension eller indlægges på et dyrehospital. Så fornemmer katten, at den har en del af sit territorium med sig. Kom et blødt tæppe ind i kassen, og gerne ét, som din kat allerede har sovet på, så det dufter velkendt. Det gør din kat tryg. Stil kassen et roligt sted i dit hjem og gerne et sted, hvor du normalt selv slapper godt af. Det giver katten lyst til at være der sammen med dig.

 • Leg med din kat i nærheden af kassen: Ved at lege med din kat i eller omkring kassen, skaber du positive oplevelser med kassen. Det er vigtigt, at katten ikke kommer til at forbinde kassen med negative oplevelser, som fx at blive tvunget ind i den. Du kan fx holde en fjer ind gennem de åbne riller på siden af kassen og bevæge den lidt, for at gøre katten interesseret i at lege med den.

 • Træn selve transporten: Når din kat er blevet glad for sin transportkasse, er det næste trin at træne den til også at have det godt med selve transporten. 


5 vigtige egenskaber ved transportkassen

 • Hav dine egne kasser. En lånt transportkasse lugter nemt af fremmede katte, og det kan være skræmmende for din kat at blive spærret inde sammen med lugten af en potentiel fjende. Kassen bør i stedet lugte af din egen kat og af dens eget trygge hjem. 

 • Kasserne skal være store nok. Din kat skal kunne stå op og vende sig om inde i kassen. Den skal også kunne ligge ned på brystet med forbenene frem foran sig. Bevægelsesfrihed gør det mindre sandsynligt, at din kat føler sig fanget i kassen. Der er også en bedre luftgennemstrømning i en større kasse. Det gør kassen mere komfortabel for din kat.
   
 • Det skal være nemt for din kat at komme ind i kassen. Det bør være en stor låge for enden af kassen, og lågen er mest sikker, hvis den er lavet af metal. Lukkemekanismen skal være let for dig at betjene, og lågen bør have en åben struktur, så der kommer luft ind, og du kan belønne din kat gennem tremmerne. 

 • Kassen skal helst være en type, som kan åbnes i toppen. Det kan enten være en todelt kasse, hvor hele toppen kan tages af, men en fast kasse med en stor låge i toppen kan også fungere fint. Hvis din kat ikke selv har lyst at komme ud af kassen, kan den med fordel bæres roligt ud af kassen via en åben top. Hvis det er en kasse med aftagelig top, kan katten blive liggende i bunden ved hovedparten af en klinisk undersøgelse hos dyrlægen. 

 • Kasserne må gerne være så pæne, at du har lyst til at have dem stående fremme i hjemmet hele tiden. Ellers kan du dække dem med nogle pæne tæpper, som også giver en tryg hulestemning i kassen for din kat.


Hvad gør jeg under selve transporten? 

 • Ved transporten kan du med fordel spraye indersiden med Feliway cirka 30 minutter inden afgang. Feliway indeholder nogle feromoner, som katten finder beroligende. Man kan også give katten ½ tablet med fodertilskuddet Aptus Relax cirka 6 timer inden afgang. Du kan købe begge dele på Nordkystens Dyrehospital. 

 • Katten skal ikke have mad eller godbidder 1-2 timer inden transporten. Dette sænker risikoen for køresyge og gør, at katten hellere vil tage godbidder efter ankomst til klinikken. 

 • Dæk transportkassen til med et tæppe. Dette gør, at katten føler sig mere tryg, når den er skærmet af fra omgivelserne. Sørg for at sikre dig nok lufttilstrømning til og fra kassen. 

 • Spænd transportkassen fast i bilen, så den ikke slynges rundt under kørslen. Og sørg for at holde en rolig kørsel generelt. Pas på ikke at støde transportkassen mod hårde genstande under transporten. 

 • Ved ankomst til klinikken skal du sætte dig og vente med katten i vores katteafdeling. På denne måde forhindrer du sammenstød mellem hunde og katte, som kan gøre katten nervøs og utilpas. Behold tæppet over kassen, mens du venter.

 • Har du flere katte, skal de transporteres i hver deres kasse. Dette forhindrer aggressiv adfærd, som kan fremprovokeres af stress under transporten.

Download brochuren her