Tillykke med det nye familiemedlem!


Jeg har set, at I har en Guld Katteklinik –hvad betyder det?

Som dyreklinik kan man søge om at blive godkendt som international guldkatte-klinik, hvis man opfylder en lang række meget strenge krav. Således skal der både være separat venteværelse, konsultation og indlæggelse for katte, så at de ikke kommer i kontakt med hunde. Indlæggelsesburene skal også være rummelige og med hule, liggeplads, varme, kattebakke og meget andet. Der er også specifikke krav til vores undersøgelser, operationer, bedøvelse og behandlinger, som der stilles meget høje krav til. I godkendelsessystemet bliver der lagt meget vægt på, at alle forhold både fysiske og psykiske er 100 % på kattenes præmisser.

Det er meget få klinikker, som kan leve op til disse krav, men til gengæld kan du være sikker på, at din kat er i de bedste hænder, når du kommer hos os.Skal jeg melde min kat ind i jeres VetPlan?

Det er helt frivilligt, om man har lyst til at melde sin kat ind i vores VetPlan. Vi er dog meget stolte af de tilbud, som vi kan tilbyde vores kunder.

For en månedlig ydelse på 149 kr. tilbyder vi bl.a.:

  • Et årligt sundhedseftersyn med vaccination
  • Et årligt eftersyn med blodprøver
  • Ubegrænset antal konsultationer
  • Recepter uden gebyrer
  • 50 % rabat på vores tandpakke, som inkluderer tandrensning og tandrøntgen
  • 30 % rabat på neutralisering
  • 20 % rabat på VetPro foder
  • Telefonisk dyrlægekonsultation alle dage til kl. 21

Vi oplever, at når katteejere har ubegrænset konsultationer hos os, kommer de tidligere ind med deres syge katte –i stedet for at se tiden an i et par uger. Derved er vi hurtigere til at finde en årsag til sygdommen og op starte den nødvendige behandling. Mange sygdomsforløb bliver derfor kortere og mindre komplicerede, fordi de ikke når at udvikle andre komplikationer.
Ved den årlige blodprøve tjekker vi katten for de hyppigste sygdomme. Det gør vi ved at vurdere de røde-og hvide blodceller, blodpladerne samt de basale organparametre, særligt for nyrer og lever.Hvad kan jeg forvente mig af jer? 

Du kan forvente, at vi har god tid til at lytte og tale med dig. Og at vi tager de bekymringer og problemer, som du kommer til os med, seriøst. Du kan forvente, at vi forklarer dig grundigt om de undersøgelser, operationer og behandlinger, som vi mener, at der er nødvendig for at behandle dit dyr bedst muligt, og at du får valgmuligheder, hvis der er flere muligheder.Og at vi i samarbejde med dig finder den bedste behandling, således at du kan have et godt liv sammen med din kat i mange år.

Du kan forvente, at vi giver dig et prisoverslag på disse behandlinger, således at du kender de økonomiske forhold. Du kan forvente, at vi undersøger og behandler din kat godt og nænsomt både under undersøgelsen og ved indlæggelse.

Du kan forvente, at vi har en grundig samtale om dit dyr efter indlæggelse, og at vi følger op på behandlingen de følgende dage. Du kan også forvente, at vi hele tiden lever op til de standarder, som vores godkendelse som international guld katteklinik påskriver os.Hvordan ved jeg, om min nye kat er sund og rask?

Efter anskaffelse af en ny kat, både ung som gammel, er det en god ide at få den undersøgt af en dyrlæge. Vi vil undersøge katten for tegn på medfødte lidelser, infektioner og generelt ubehag. Under konsultationen vil vi også kunne rådgive ved eventuelle problemer i forbindelse med indflytningen for den nye kat. Mange katte finder det meget stressende at skulle indordne sig i et nyt territorium, og der kan opstå lidt konfrontationer i den første periode.

Ved den første undersøgelse af katten anbefaler vi, at den bliver testet for to sygdomme; FIV og FeLV. Det undersøges ved en blodprøve. FIV og FeLV er to virusinfektioner, som killingerne kan blive smittet med allerede i de første leveuger, da de typisk bliver smittet af moderkatten. Katte kan også blive smittet med sygdommen, hvis de bliver bidt af en anden kat, som er syg. Dette ses hos udekatte, som har været uheldige at blive bidt af en vildkat. Både FIV og FeLV kendetegnes ved, at de først kommer til udtryk i en sen alder. Katten kan altså gå mange år uden specifikke symptomer på disse sygdomme, den vil dog være mere disponeret til at få andre sygdomme og infektioner. Derfor anbefaler vi, at kattene tjekkes, så I ved, hvad I kan forvente de næste mange år af kattens liv. Hvis undersøgelsen foretages sammen med den årlige blod-prøvevia VetPlan, er under-søgelsenvæsentlig billigere.Er der andre sygdomme, som I er ekstra opmærksomme på?

Det korte svar er ”ja”. Studier og egne erfaringer viser, at katte er disponeret til at få visse sygdomme hyppigere end andre. Nogle af disse sygdomme er mulige at monitorere løbende, og det er derfor noget, som vi har ekstra fokus på. Det drejer sig om kronisk nyresvigt, forhøjet blodtryk og forhøjet skjoldbruskkirtelhormon (hyperthyroidisme).

Kronisk nyresvigt
Ved en normal blodprøveundersøgelse testes nyrerne ved to parametre; BUN og Creatinin, som er et mål for giftstoffer i blodet, som normalt udrenses via nyrerne. De er med i den årlige blodprøve via VetPlan. Disse parametre bliver dog først forhøjede, hvis der er 66-70% nyreskade, og bruges derfor til at bekræfte nyreskade, hvis din kat er begyndt at vise symptomer.Det er dog også muligt at undersøge nyrerne for skade helt ned til 30%. Dette kræver, at der tilvælges en ekstra nyreparameter kaldet SDMA. Vi anbefaler, at man tilvælger SDMA til den årlige blodprøve med VetPlan, fra katten fylder 4 år. Dette skyldes, at katte meget sjældent udvikler nyresygdom, når de er mindre end 4 år gamle. Hvis nyreskaden opdages tidligt, kan man med korrekt behandling og fodring forlænge tiden, som der går, før sygdommen udvikler sig. Det er derfor oftest muligt at forlænge kattens liv og forbedre dens livskvalitet, hvis det opdages inden start af symptomer. En undersøgelse for SDMA, blodtryk og T4 er billigere, hvis den foretages i forbindelse med vores VetPlan.

Det skal understreges, at det er helt frivilligt, om man ønsker de ekstra undersøgelser. Det er tiltænkt som en ekstra mulighed, til de katteejere, som ønsker at være på forkant med de hyppigste sygdomme, så de forhåbentlig kan opdages, inden de giver yderligere komplikationer. Ellers vil vi fortsat tage os godt dit kæledyr, og anbefale de samme undersøgelser igen på senere tidspunkt, hvis din kat udvikler relevante symptomer.

Forhøjet blodtryk
Denne sygdom er generelt underdiagnosticeret, da symptomerne er meget svage og uspecifikke. Det vil ofte blive kategoriseret som ”normale alderdomstegn”, at katten bliver mere stille og sløv. Hvis din kat går rundt med forhøjet blodtryk, kan det give anledning til følgeskader, hvis det ikke behandles og monitoreres. Det giver blandt større risiko for nyreskade, leverskade og øjenskader. For at tjekke kattens blodtryk kræves det, at den indlægges til målinger i løbet af dagen. Dette er muligt i forbindelse med det årlige tjek via VetPlan. Vi anbefaler, at blodtrykket testes årligt for katte over 7 år. Det Det er billigere at få foretaget i forbindelse med et VetPlan check.

Forhøjet skjoldbruskkirtelhormon (hyperthyroidisme)
Hyperthyroidisme er særligt en sygdom, der ses hos de ”gamle” katte. Faktisk ses 95% af tilfældene hos katte mere end 10 år gamle. Kattene kan have meget varierende symptomer på sygdommen, afhængig af hvor tidligt den opdages. Oftest ser man dog vægttab (på trods af god appetit), mave-tarmproblemer som opkast samt nedstemthed. Nogle katte kan også blive lidt aggressive/irritable af sygdommen.
Vi anbefaler, at der suppleres med et check for hyperthyroidisme i forbindelse med det årlige check, fra katten er 10 år gammel. Det er billigere at få foretaget i forbindelse med et VetPlan check.

Vi ønsker jer stort tillykke med jeres nye kat, og vi glæder os til at se jer på Nordkystens Dyrehospital!

Du kan downloade hele brochuren her