Hvorfor er det så vigtigt at pleje din kats tænder?


Hvorfor er tandpleje vigtigt?

Sygdom i mundhulen er en af de mest udbredte sygdomme blandt katte. Flere end 2 ud af 3 katte over tre år har en eller anden form for sygdom i mundhulen. På trods af dette er det få katte, som faktisk viser tydelige tegn på sygdom. Derfor er det op til jer som katteejer og os som dyrlæger at finde denne, oftest smertefulde, tilstand.

Hvad er tandsten, og hvad gør det ved kattens mund? 

Tandsten er en forstening af plak. Plak, som er en fin film af bakterier og foderrester, samler sig hver dag på tænderne, og sammen med salte fra spytkirtlerne bliver det hårdt, hvorefter tandsten opstår. Tandsten skader tænderne og tandkødet. Bakterierne i tandsten giver tandkødsbetændelse, som viser sig ved rødme langs tandkødsranden. Hvis tandstenen får lov til at blive siddende, kan det give parodontose, som også kaldes ”løse tænders sygdom”, da tændernes fæste ødelægges, og tænderne bliver løse. Bakterierne kan derefter ende med at gå over i blodet og sætte sig flere organer herunder hjertet og nyrerne. Dette kan give dårligt hjerte og nedsat nyrefunktion. I mere sjældne tilfælde kan det give betændelse i lunger, lever og hjerne. Oftest vil der være smerte forbundet med disse tilstande, specielt når der er opstået tandkødsbetændelse. Dette ses ikke altid på kattens adfærd, når det drejer sig om kroniske smerter, hvor de skjuler det godt. Tit hører vi, at efter en tandbehandling for disse lidelser er katten blevet meget gladere og mere livlig, og ældre katte er blevet som en killing igen.Hvilke tegn er der på, at min kat har en sygdom i mundhulen? 

Ofte ser man ikke som katteejer, at der er problemer. Man har måske bemærket, at katten lugter ud af munden, men slår det hen med, at sådan lugter de ofte.

Der er dog nogle tegn, som du skal være opmærksom på for at vurdere, om din kat har sygdom i mundhulen eller ej. Din kat kan vise mindre interesse for maden og virke modvillig til at spise. Når katten spiser, kan det virke som om, at den har ubehag, kan tabe foderet ud af munden, og vise besvær ved at synke. Katten kan også savle, og spyttet kan i slemme tilfælde indeholde blod. Mange vil lægge mærke til, at katten har dårlig ånde, og nogle gange kan katten tage poten op til munden eller ryste på hovedet. Da katten ikke altid har lyst til at spise, kan man også se, at den taber sig.

Mange katte kan nægte at spise tørfoder og spiser kun vådfoder, da det er nemmere at få ned. Smerter i munden kan derfor nogle gange være årsag til “kræsenhed”.Hvorfor skal jeg børste tænder på min kat? 

At lære sin kat at børste tænder kan tage en del træning. Det bedste, som man kan gøre, er at børste kattens tænder en gang om dagen. Daglig tandbørstning giver de bedste resultater og giver din kat en rutine.

Det bedste tidspunkt at lære din kat at børste tænder er, når den er killing. Hvis din kat er ældre, kan det tage lidt længere tid.
For at kunne komme i mål med tandbørstningen skal man gøre det til en positiv oplevelse for katten og være tålmodig. Du kan gøre oplevelsen positiv ved at rose katten og støtte den hele vejen igennem.

Hvordan kommer jeg i gang med at børste tænder? 

For at få de bedste resultater kan du gøre følgende:

 • Vælg et stille tidspunkt at starte på.
 • Placer katten på dit skød.
 • Begynd med at gnubbe din finger eller en blød klud frem og tilbage på ydersiden af kattens tænder. Start med et par af tænderne i stedet for hele munden, især hvis katten er nervøs eller usikker. Sørg for at blive på ydersiden af tænderne, så du ikke bliver bidt ved uheld.
 • Når katten har accepteret, at du gnubber tænderne, kan du putte en smule tandpasta på din finger eller kluden.
 • Herefter kan du gå over til tandbørsten.

Aptus Bucacat er en tandgel med fiskesmag, som styrker kattens egen mundflora. Med hjælp fra enzymer påvirkes dannelsen af plak og afhjælper dårlig ånde.

Hvordan børster jeg tænder på min kat? 

 • Start forsigtigt med at placere din frie hånd på kattens næseryg og placer tommelfingeren og pegefingeren på hver sin side og løft læberne.
 • Placer tandbørsten på de bagerste kindtænder, og børst frem og tilbage på ydersiden af tænderne. Bevæg dig derefter lige så stille frem mod fortænderne.
 • For at børste tænderne i undermunden, skal din kats mund åbnes lidt, da kindtænderne i overmunden går ned over kindtænderne i undermunden. For at åbne kattens mund kan du tilte hovedet tilbage, mens du holder overmundens læber med pegefingeren og tommelfingeren.
 • I begyndelsen skal du bare koncentrere dig om at børste de store kindtænder og hjørnetænderne, da det er dér, der hyppigst samler sig plak og tandsten. Gradvist kan du arbejde på at børste resten af tænderne.
 • Med mindre katten er meget samarbejdsvillig, skal du ikke bekymre dig om at børste oversiden eller indersiden af tænderne. De fleste problemer med tænderne er på ydersiden, og kattens tunge fjerner desuden en god del af den plak, som samler sig på indersiden.
 • Hver kvadrant af tænderne børstes i cirka 30 sekunder.

En kats mund indeholder mange bakterier, så det er en god idé at vaske dine hænder og tandbørsten, når du er færdig. Hvilken slags tandbørste og tandpasta skal jeg bruge?

Der findes tandbørster, som er særligt designet til katte. Hos kattetandbørster er hovedet vinklet. Man kan også bruge babytandbørster eller tandbørster med ekstra bløde børster.
Uanset typen af tandbørste skal man være forsigtig og gå langsomt frem, da man nemt kan komme til at ramme kattens tandkød, hvilket giver noget irritation.

Det er vigtigt, at man bruger tandpasta, der er designet til katte, da man slet ikke må bruge mennesketandpasta. Grunden til det er, at vores tandpasta indeholder kunstigt sødemiddel (Xylitol), der er giftigt for katte. Det indeholder desuden også ingredienser, som ikke må sluges, da det kan give mavetarm-problemer. Kattetandpasta smager typisk af noget, som katten synes er lækkert, hvilket hjælper med at gøre tandbørstningen til en god ting. Kattetandpasta indeholder enzymer, der med til at nedbryde plak, hvilket reducerer de kræfter, som du skal bruge på at børste tænderne.Hvad kan jeg ellers gøre for at holde god mundhygiejne hos min kat? 

Der findes særligt foder, som er designet til at nedsætte mængden af plak, som samler sig på tænderne. Der er også tyggelegetøj, som reducerer plak-dannelsen. Til sidst anbefaler vi, at I kommer forbi til en årlig mundhuleundersøgelse, så vi i fællesskab kan vurdere, om der er brug for en tandrensning i fuld narkose. Under en tandrensning tager vi også røntgenbilleder af alle tænder for at se, om der er skader eller forandringer, man ikke kan se med det blotte øje.

Er det dyrt at få renset tænder på sin kat? 

Hvis man sammenligner med en tandrensning på sig selv, så er det dyrt. Årsagen til dette er selvfølgelig, at man ikke får tilskud til tandrensning på dyr, samt at dyret skal i fuld bedøvelse for at få tandrensning. Derudover er der moms på dyrlægeregninger. En fuld tandrensning på Nordkystens Dyrehospital varer typisk 2 timer med bedøvelse, tandrensning, fuld tandrøntgen, opvågning og fuld tandrapport, som vi har en samtale om, når I henter jeres kat.
Hvis du har VetPlan hos os, så sparer du 50 %, hvilket gør vores tandpakke meget attraktiv prismæssigt.

Hvis du har VetPlan PLUS hos os, så får du vores helt unikke tandpakke med tandrensning og tandrøntgen til halv pris!

Download brochuren her