Hvorfor er tandpleje vigtigt?
Sygdom i mundhulen er en af de mest udbredte sygdomme blandt hunde. Flere end 2 ud af 3 hunde over tre år har en eller anden form for sygdom i mundhulen. På trods af dette er det få hunde, som faktisk viser tydelige tegn på sygdom. Derfor er det op til jer som hundeejer og os som dyrlæger at finde denne, oftest smertefulde, tilstand.
Hvad er tandsten, og hvad gør det ved hundens mund?
Tandsten er en forstening af plak. Plak, som er en fin film af bakterier og foderrester, samler sig hver dag på tænderne, og sammen med salte fra spytkirtlerne bliver det hårdt, hvorefter tandsten opstår. Tandsten skader tænderne og tandkødet.
Bakterierne i tandsten giver tandkødsbetændelse, som viser sig ved rødme langs tandkødsranden. Hvis tandstenen får lov til at blive siddende, kan det give parodontose, som også kaldes ”løse tænders sygdom”, da tændernes fæste ødelægges, og tænderne bliver løse. Bakterierne kan derefter ende med at gå over i blodet og sætte sig flere organer herunder hjertet og nyrerne. Dette kan give dårligt hjerte og nedsat nyrefunktion. I mere sjældne tilfælde kan det give betændelse i
lunger, lever og hjerne.
Oftest vil der være smerte forbundet med disse tilstande, specielt når der er opstået tandkødsbetændelse. Dette ses ikke altid på hundens adfærd, når det drejer sig om kroniske smerter, hvor de skjuler det godt. Tit hører vi, at efter en tandbehandling for disse lidelser er hunden blevet meget gladere og mere livlig, og ældre hunde er blevet som hvalpe igen.
Hvornår skal jeg børste tænder på min hund?
Det bedste, som man kan gøre hjemme, er at børste hundens tænder en gang om dagen. Daglig tandbørstning giver de bedste resultater og giver din hund en rutine.
I starten vil det tage noget træning, før din hund vil acceptere tandbørstning, men efter et stykke tid vil hunden vænne sig til det, og det vil blive let at børste tænderne. Det bedste tidspunkt at starte tandbørstningen er, mens hunden er hvalp. Hvis hunden er voksen, vil træningen måske tage lidt længere tid.
For at kunne komme i mål med tandbørstningen, skal man gøre det til en positiv oplevelse for hunden og være tålmodig. Du kan gøre oplevelsen positiv ved at rose hunden og støtte den hele vejen igennem.
Hvilke tegn er der på, at min hund har en sygdom i mundhulen?
Ofte ser man ikke som hundeejer, at der er problemer. Man har måske bemærket, at hunden lugter ud af munden, men slår det hen med, at sådan lugter de ofte. Der er dog nogle tegn, som du skal være opmærksom på for at vurdere, om din hund har sygdom i mundhulen eller ej. Din hund kan vise mindre interesse for maden og virke modvillig til at spise. Når hunden spiser, kan det virke som om, at den har ubehag, kan tabe foderet ud af munden og vise besvær ved at synke. Hunden kan også savle, og spyttet kan i slemme tilfælde indeholde blod. Mange vil lægge mærke til, at den har dårlig ånde, og nogle gange kan den tage poten op til munden eller ryste på hovedet. Da hunden ikke altid har lyst til at spise, kan man også se, at den taber sig. Mange hunde kan nægte at spise tørfoder og spiser kun vådfoder, da det er nemmere at få ned. Smerter i munden kan derfor nogle gange være årsag til “kræsenhed”.
Hvordan kommer jeg i gang med at børste tænder?
For at få de bedste resultater, kan du gøre følgende:
- Vælg et stille og roligt tidspunkt at starte på.
- Hvis hunden er lille, kan du sætte den på dit skød med ansigtet væk fra dig. Hvis hunden er stor, kan du sidde på en stol med hunden ved siden af dig.
- Begynd med at gnubbe din finger eller en blød klud frem og tilbage på ydersiden af hundens tænder. Start med et par af tænderne i stedet for hele munden, især hvis hunden er nervøs eller usikker.
- Når hunden har accepteret, at du gnubber tænderne, kan du prøve at putte hundetandpasta på fingeren eller kluden. De fleste synes, at den smager godt, og kan gøre træningen lettere.
- Når du er kommet i gang med tandpastaen, kan du introducere tandbørsten.
Hvordan børster jeg tænder på min hund?
- Start forsigtigt med at løfte hundens læbe på den ene side. Det kan gøres enten med pegefingeren på din frie hånd, eller ved at placere din frie hånd på hundens næseryg og løfte begge læber med din pegefinger og tommelfinger.
- Placér tandbørsten på de bageste kindtænder, og børst i cirkelbevægelser på ydersiden af tænderne. Bevæg dig derefter lige så stille frem mod fortænderne.
- For at børste tænderne i undermunden skal din hunds mund åbnes lidt, da kindtænderne i overmunden går ned over kindtænderne i undermunden. For at åbne hundens mund, kan du tilte hovedet tilbage, mens du holder overmunden med pegefingeren og tommelfingeren på din frie hånd.
- I begyndelsen kan du koncentrere dig om at børste de store kindtænder og hjørnetænderne, da det er der, der hyppigst samler sig plak og tandsten. Trinvist kan du arbejde på at børste resten af tænderne (dette trin kan tage flere dage eller uger).
- Med mindre hunden er meget samarbejdsvillig, behøver du ikke at bekymre dig om indersiden af tænderne. De fleste problemer med tænderne sidder på ydersiden. Desuden er hundens tunge god til at fjerne den plak, som samler sig på indersiden.
- Hver kvadrant af tænderne børstes i cirka 30 sekunder.
Hvilken slags tandbørste og tandpasta skal jeg bruge?
Der findes tandbørster, som er særligt designet til hunde. Hos hundetandbørster er hovedet vinklet, og så har det flere hoveder, som passer til hundens størrelse. Man kan også bruge babytandbørster eller tandbørster med ekstra bløde børster. Uanset typen af tandbørste skal man være forsigtig og gå langsomt frem, da man nemt kan komme til at ramme hundens tandkød, hvilket giver noget irritation.
Det er vigtigt, at man bruger tandpasta, der er designet til hunde, da man slet ikke må bruge mennesketandpasta. Grunden til det er, at vores tandpasta indeholder kunstigt sødemiddel (Xylitol), der er giftigt for hunde. Det indeholder desuden også ingredienser, som ikke må sluges, da det kan give mavetarm-problemer. Hunde bryder sig generelt heller ikke om mint-smagen eller skummemidlet, der er i vores tandpasta.
Hundetandpasta smager typisk af noget, som hunden synes, er lækkert, hvilket hjælper til at gøre tandbørstningen til en god ting. Hundetandpasta indeholder enzymer, der er med til at nedbryde plak, hvilket reducerer de kræfter, du skal bruge på at børste tænderne.
Her på klinikken kan du købe VetPro tandpasta og Bucadog tand.
Aptus Bucadog pasta er en enzymbaseret tandgel, som styrker hundens egen mundflora. Dannelsen af plakbelægninger påvirkes, og det afhjælper dårlig ånde. Det anbefales at bruge Bucadog pasta efter tandbørstningen, når tænderne er fri for belægninger.
VetPro tandpasta bruges ved tandbørstning med en god tandbørste egnet til hunde. Den kommer med leversmag.
Hvad kan jeg ellers gøre for at holde god mundhygiejne hos min hund?
Der findes særlig foder, som er designet til at nedsætte mængden af plak, som samler sig på tænderne. Der er også tyggelegetøj, som reducerer plak-dannelsen. Der findes tyggepinde, som er internationalt godkendt til at forebygge plak, og er med til at give frisk ånde. Det kan ikke erstatte tandbørstning, da man ikke kommer i bund, ligesom man gør med tandbørstning. Det kan dog fungere som en god tilføjelse ved siden af tandbørsten.
Til sidst anbefaler vi, at I kommer forbi til en årlig mundhuleundersøgelse, så vi i fællesskab kan vurdere, om der er brug for en tandrensning i fuld narkose. Under tandrensningen tager vi også røntgenbilleder af alle tænder for at se, om der er skader eller forandringer, man ikke kan se med det blotte øje.
Veggiedent er 100% vegetabilske tyggepinde, som reducerer dannelsen af plak og tandsten. Pindens z form sikrer effektiv, mekanisk tandrens samtidig med at de rette enzymer fungerer som tandpasta. De er tilsat prebiotika som hjælper til at reducere dårlig ånde, der stammer fra maven og fremmer fortsat sund mavetarmsystem. Du kan købe Veggiedent på Nordkystens Dyrehospital.
Vetessentials fra Hill’s er lavet med tandrensende foderpilleteknologi som fungerer som en tandbørste og hjælper med at mindske plak og tandsten, giver rene tænder og frisk ånde. Foderet fås til alle størrelser og aldre og kan købes på Nordkystens Dyrehospital.
Er det dyrt at få renset tænder på sin hund?
Hvis man sammenligner med en tandrensning på sig selv, så er det dyrt. Årsagen til dette er selvfølgelig, at man ikke får tilskud til tandrensning på dyr, samt at dyret skal i fuld bedøvelse for at få tandrensning. Derudover er der moms på dyrlægeregninger. En fuld tandrensning på Nordkystens Dyrehospital varer typisk 2 timer med bedøvelse, tandrensning, fuld tandrøntgen, opvågning og fuld tandrapport, som vi har en samtale om, når I henter jeres hund. Hvis du har VetPlan hos os, så sparer du 50 %, hvilket gør vores tandpakke meget attraktiv prismæssigt.
Hvis du har VetPlan PLUS hos os, så får du vores helt unikke tandpakke med tandrensning og tandrøntgen til halv pris!
Download brochuren her.