Hvad er sterilisering af hunhunde?
Operationen er en neutralisering af hunhunden, hvor hendes livmoder og æggestokke fjernes. Derefter kan hun ikke komme i løbetid eller blive drægtig.
Hvilke fordele er der ved sterilisation?
- Mindre risiko for udvikling af kræft i mælkekirtlerne
- Ingen risiko for livmoderbetændelse
- Ingen risiko for falsk drægtighed
- Mindre risiko for udvikling af kræft i skeden
- Man undgår de psykiske problemer i løbetiden og falsk drægtighed
Der er generelt en risiko på 25% for udvikling af kræft i mælkekirtlerne hos ikke-steriliserede hunhunde. Denne risiko falder til 8%, hvis hunden steriliseres inden 2. løbetid, og 1% hvis hunden steriliseres inden 1. løbetid.
Falsk drægtighed er hormonel forstyrrelse hos hunhunde, som typisk opstår kort efter en endt løbetid. Hunden tror, at den er drægtig og vil ofte bygge rede, behandle bamser som sin hvalp, og der vil kunne dannes mælk fra sine mælkekirtler. Nogle hunhunde er meget nedtrykte i denne periode, og de taber sig typisk på grund af nedsat appetit.
Hvilke ulemper er der ved sterilisation af hunde?
- Pelsforandringer
- Risiko for komplikationer ved operationen (narkose, sårheling mm.)
- Øget risiko for flere typer af kræft
- Øget risiko for udvikling af urininkontinens
- Øget risiko for overvægt
- Øget risiko for skader på knogler, ligamenter og sener
De fleste af komplikationerne ved sterilisation ses typisk kun, hvis hunden steriliseres, inden den er kommet i puberteten eller er udvokset. Pelsforandringerne viser sig som en mathed i glansen, og at pelsen kan få en større tendens til at filtre. Dette ses hos de langhårede racer såsom golden retrievers og næsten ikke hos korthårede racer som dansk/svensk-gårdhund.
Det er vigtigt at understrege, at risikoen for ulemper efter en sterilisation er meget lavere end risikoen for de sygdomme, som man undgår ved en sterilisation. Derfor anbefales det, at hunde, som ikke skal bruges til udstilling og avl, bliver steriliserede. Steriliserede hunhunde lever statistisk længere og med større livskvalitet end ikke-steriliserede hunhunde.
Hvornår anbefaler I, at jeg steriliserer min hund?
Der er både fordele og ulemper ved at sterilisere før eller efter 1. løbetid, så det vil være en individuel beslutning. Der er lavet mange undersøgelser af komplikationer efter tidlig sterilisation, og ud fra disse anbefaler vi, at hunde af små racer er over 6 måneder, og hunde af større racer (mere end 20 kg) er over 11 måneder, når de skal steriliseres.
Hvordan foregår operationen?
Hunden indlægges om morgenen, hvor den er fastet fra aftenen inden. Det betyder, den ikke må få foder eller godbidder. Den må gerne få vand helt indtil operationen. Under indlæggelsen vil hunden blive bedøvet og komme i fuld narkose, for at dyrlægen kan lave operationen. Under hele operationen er hunden overvåget af en veterinærsygeplejerske, som styrer bedøvelsen samt checker livsparametre som blodtryk, iltmætning, hjertepuls, respiration, væsketilførelse og meget mere. Selve operationen foregår gennem et lille snit på bugen, hvor både æggestokke og livmoder fjernes. Derefter vil der være en lille syning, hvor man ikke kan se trådene. Det er muligt at vaccinere og chipmærke hunden i samme omgang. Hunden vil få flere typer smertestillende medicin som en del af forløbet for at sikre, at hunden kommer så skånsomt som muligt igennem operationen.
Hvad skal jeg være opmærksom på efter operationen?
Det vil være nødvendigt at beskytte såret efterfølgende, så hunden ikke kan slikke eller kradse sig i området. Man kan enten bruge en krave eller en bodystocking til dette. En bodystocking koster lidt mere, men langt de fleste hunde trives bedre med den fremfor kraven. Såret skal renses med EffiCleaneller klorhexidin, hvis det bliver beskidt, og man kan med fordel smøre såret 2x dagligt med Abilarcreme for en bedre heling. Hvis bodystockingen bliver våd eller beskidt, skal den tages af og tørres/vaskes, og hunden skal holdes under opsyn.
Da såret er syet i flere lag og med skjulte suturer, er der ingen suturer, som skal fjernes, og risikoen for, at såret går op, er meget lille. Dog kan man i nogen tilfælde se, at der kan komme lidt sårreaktion på trådene. Dette vil vise sig som lidt rødme og hævelse, og i enkelte tilfælde kan der komme lidt sivning af væske og let åbning af såret. I langt de fleste tilfælde vil det gå i sig selv, men i sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt, at vi behandler det.
Det er med i operationsprisen, at I kan komme til en kontrol af såret 10-14 dage efter operationen.
Hunden må gerne komme udenfor på gåture, men det skal være rolige gåture i snor uden voldsom leg med andre hunde indtil kontrollen.
Det er nødvendigt med efterfølgende smertestillende behandling. Hunde viser ikke altid tegn på smerte, og det er derfor vigtigt, at de får medicin, selvom I ikke kan se tegn på ubehag. Behandlingen er beskrevet på recepten/medicinen, som I får med hjem.
Hvad med vægten?
Hundens stofskifte kan reduceres med helt op til 30% efter en sterilisation. Derfor er de i høj risiko for at blive overvægtige. Overvægt hos hunde er forbundet med flere andre sygdomme, og vi anbefaler derfor, at I vejer hunden hver måned de første 6 måneder efter operationen. Overvægt er den langt hyppigste komplikation efter sterilisation.
En løsning kan være at mindske mængden af den nuværende foder. Det vil typisk være nødvendigt at reducere mængden af foder med mindst 20%. Men man skal være opmærksom på, at man med denne løsning hyppigt oplever, at hunden føles sig sulten, da den indtager en mindre mængde mad. Man kan i stedet for skifte foder til et foder med reduceret kalorieindhold. Derved indtager hunden den samme mængde mad som før, men med mindre mængde kalorier, og vil derfor ikke føle sig mere sulten.
Vi sælger flere typer af foder, som kan anbefales til dette. Så spørg os endelig i klinikken for vejledning til den bedste fodring af din hund.
Er dette med i min VetPlan?
Hvis du er har vores VetPlan Plus ordning, så er der 30 % rabat på sterilisationsprisen. Og vaccination er gratis med VetPlan!
Du kan downloade hele brochuren her.