Nytårsangst hos hund
Hvert år får vi henvendelse fra mange bekymrede hundeejere, som søger vores råd, da deres hund er meget nervøs og bange nytårsaften. Vi er der for at hjælpe i denne situation, og derfor har vi udfærdiget denne folder, således at du som hundeejer er bedre rustet til at hjælpe din hund. På den måde kan I få en nytårsaften, hvor hele familien har en god og tryg oplevelse.
Hvad er nytårsangst?
Mens vi kan synes, at fyrværkeri er lig med fest, kan flere hunde opleve det som en ubehagelig tid med mange mærkelige lyde, lysglimt og fremmede mennesker, som opfører sig mærkeligt. De mange lysglimt er syn, som hunden ikke er vant til, og de kan opfatte det som faresignaler.
Hvordan kan hunden reagere?
Hunde kan reagere på mange forskellige måder, og reaktionerne kan være meget individuelle. Det afhænger blandt andet af hundens tærskel for angst, hvilke tidligere oplevelser den har haft med lyde, og hvor god hunden er til at afreagere. Der er nogle hunde, som næsten ikke reagerer på fyrværkeriet, men der er mange hunde, som reagerer meget voldsomt på de fremmede lyde og lysglimt. De symptomer, som man oftest vil opleve, er:
- Uro
- Gispen
- Rysten
- Rastløshed
- Savlen
- Manglende ædelyst
- Urenlighed
- Bagudvendte ører
- Kryber sig sammen
- Hylen
- Øget opmærksomhed
- Gaber
- At den gemmer sig
- Vokaliserer
- Er mere kontaktsøgende
Hvad kan jeg gøre op til nytårsaften?
Du kan forberede et trygt sted, hvor din hund kan gemme sig, når fyrværkeriet starter. Dette kan være et lille område med tæpper og legetøj. Stedet kan være under et bord, så hunden føler sig beskyttet, eller på badeværelset, hvor der oftest er lidt mere lydtæt. Et lille tryghedsområde kan gøre hunden mere sikker og mindske risikoen for, at den løber stresset rundt.
Hvis du starter i god tid, kan du begynde at arbejde med lydtræning. Der findes CD’er og videoer på YouTube, som hjælper hunden med at vænne sig til lyden af fyrværkeri.
Lydtræning vil fungere optimalt, hvis man starter mens hunden stadig er hvalp.
Når man laver lydtræning med sin hund, er det vigtigt at huske at gå langsomt frem, og at hunden skal have det sjovt imens. Lyden skal starte på lavt niveau. Mens lyden spiller, laver man nogle nemme øvelser med hunden, mens man giver den en masse ros og godbidder. På den måde får hunden en positiv oplevelse, mens lyden spiller. Hvalpen må ikke blive utryg under øvelsen, så derfor skal man skrue op for lyden i små trin.
Lydtræning kan også benyttes til voksne hunde. Det er vigtigt, at det stadig er en god oplevelse, så hvis hunden allerede er bange for fyrværkeri, skal man gå langsomt frem. Det kan tage længere tid med en hund, som er bange for fyrværkeri.
Det kan tage tre måneder, før man når et godt resultat. Det er derfor en god idé at starte lydtræningen tidligt. På den måde er der heller ikke en risiko for, at hunden møder fyrværkeri, mens I træner, da det kan resultere i, at man skal starte forfra.
Adaptil har lavet en lyddtrænings-CD med lydsporaf fyrværkeri, regn- og tordenlyde, så hunden kan tilvænnes disse lyde. Lydtræningen er bygget op af to dele og træningsperioden varer i to til fire uger afhængig af graden af hundens angst.
Hvad kan jeg gøre på dagen?
- Gå en lang tur. Det er en god idé at gå en lang tur med hunden tidligt på dagen, så hunden bedre kan slappe af senere på aftenen. Det er også en god idé at lave en masse øvelser, så hunden også er mentalt træt, når det bliver aften.
- Det er også en god ide at fodre den godt om aftenen, da mad virker beroligende. I maden kan man så også komme evt. naturligt beroligende produkt som f.eks. Aptus Relax.
- Træk gardinerne for, sådan at hunden ikke kan se lysglimtene udenfor.
- Tænd for radioen. Hvis man spiller rolig musik i en passende lydstyrke, kan de dæmpe for bragene udenfor. Hvis I vælger at spille radio, så sørg for at vælge en kanal, der ikke sender fra Rådhuspladsen.
- Hvis hunden gemmer sig under sofaen eller andre sted, så lad den være. Det kan stresse hunden mere at blive hevet rundt.
- Hunden skal ikke straffes, hvis den viser tegn på utryghed.
- Forsøg ikke at vise hunden, at fyrværkeri ikke er farligt. Den kan ikke forstå meningen med det, og det kan forårsage yderligere frygt.
- Husk at holde hunden i snor, når I er udenfor med den. Selvom at man plejer at lade hunden gå rundt uden snor f.eks. i haven, så kan de pludselige lyde godt gøre hunden nervøs, så den ender med at løbe væk. Derfor er det ikke en god idé at tage hunden med ud til midnat, selvom at den ikke virker til at være bange.
- Nogle hunde vil gerne være i nærheden af én i løbet af aftenen. Det er helt i orden, det er dog vigtigt, at man ikke viser medynk, da den i så fald bliver bekræftet i, at det er en dårlig oplevelse. Prøv at opføre dig så normalt som muligt.
Hvad kan jeg give min hund for at hjælpe den gennem nytårsaften?
Det kan i flere tilfælde være nødvendigt at hjælpe dyret med at slappe mere af. Der findes medicin, både på recept og i håndkøb, som kan hjælpe.
- Sileo: Sileo er et receptpligtigt lægemiddel, som virker beroligende på hunden. Det indeholder dexmedetomidin, der er samme stof, som vi normalt bruger i forbindelse med bedøvelser, bare i en meget lavere dosis. Sileo blokerer frigivelsen af noradrenalin fra nervecellerne. Det hæmmer forskrækkelsesrefleksen, og virker på den måde beroligende. Det kommer i en doseringssprøjte, hvor man skal give svarende til hundens vægt. Det skal doseres i kindposen på hunden og må ikke synkes! Da produktet er receptpligtigt, kræver det, at vi tilser din hund, inden vi udskriver Sileo.
- Aptus Relax: Aptus Relax er en tyggegodbid, som indeholder colostrum, grøn te pulver, L-tryptofan og vitamin B1. Colostrum indeholder blandt andet casein, og man ved, at det har en beroligende effekt på spædbørn, L-tryptofan er en aminosyre, som bliver omdannet til serotonin, når det bliver indtaget. Serotonin giver en større grad af velvære hos hunden, og gør den mere afslappet. Grøn te pulver er med til at reducere stress, og vitamin B1 modvirker de skadelige effekter, som stress kan have på hundens hjerne. Aptus Relax kan gives 30 minutter, før den beroligende effekt ønskes. Doseringen kan fordobles ved behov.
- Adaptil: Adaptil er en syntetisk version af det feromon, som tæven udskiller når den dier. Ved at efterligne tævens feromoner giver Adaptil en følelse af tryghed og velvære. Det øger desuden hundens tolerancetærskel, så den reagerer mildere på skud og fyrværkeri. Adaptil kommer i flere forskellige udformninger, men til nytår er det diffuseren, der fungerer bedst. For at få det bedste resultat skal den sættes til, inden fyrværkeriet begynder og sættes i det rum, hvor hunden opholder sig mest.
- Thundershirt: Thundershirt giver blød og konstant pres omkring hunden, som kan virke beroligende på hunden.
- Anden receptpligtig medicin: Hvis de ovenstående ting ikke fungerer, og hunden stadig er meget stresset, kan det blive nødvendigt at give den en anden form for beroligende receptpligtigt medicin. Her findes der flere forskellige muligheder. Hvis det er tilfældet, skal du kontakte os på Nordkystens Dyrehospital og booke en tid, så vi kan undersøge hunden og i fællesskab finde den helt rigtige løsning til din hund. Vores telefonnummer er: 49 20 30 16
Alle de nævnte produkter kan du købe på Nordkystens Dyrehospital.
Hvad skal jeg være opmærksom på dagen efter?
Selvom nytår er forbi, må man stadig godt affyre fyrværkeri den 1. januar. Pas derfor stadig på raketter og uventede lyde. Hold derfor din hund i snor. Når I går en tur med hunden efter nytår, er det meget vigtigt, at I holder øje, da der både kan være glasskår og raketaffald. Hunden kan let få et glasskår op i poten, som gør ondt. Hvis din hund kommer til at indtage raketaffald, kan det give opkast og mavepine. Derudover kan pindene som raketterne sidde fast på let splintres og give problemer.
Download brochuren her.