Vi glemmer jer ikke


Når du har fået din kat hjem igen

Hvad kan jeg forvente efter en indlæggelse?

Din kat har været indlagt hos os, og vi har haft en god samtale om hele forløbet under indlæggelsen og også om tiden efter.

Men det kan jo også være, at det har været svært at huske det hele fra samtalen, når man nu sidder og venter på at se sin kat igen! Så derfor har vi udfærdiget denne lille folder, således at du derhjemme i ro og mag kan læse om, hvad du skal være opmærksom på i tiden efter.Hvad skal jeg være opmærksom på de første dage? 

Hvordan din kat har det efter indlæggelsen afhænger af mange faktorer. Således kan nævnes kattens alder, race, vægt og helbredstilstand, ligesom længden og typen af bedøvelsen og operationens/behandlingens art har stor betydning.

Selve eftervirkningerne fra bedøvelsen kan være træthed og manglende appetit. Din kat kan også være lidt usikker på benene og lægge sig tit. Øjnene kan hænge lidt, og den første nat kan være lidt urolig, hvor den ikke rigtigt kan finde ro og mjaver måske en del. Dette vil især være påfaldende, hvis der er foretaget en operation.

I de fleste tilfælde intuberer vi, hvilket vil sige, at vi putter et plastikrør ned i luftvejene for at sikre frie luftveje og give ilt og bedøvelsesmiddel den vej. Dette kan efterfølgende medføre, at der kan være et par dage med lidt tør hoste. Dette er helt normalt. Hvis det varer mere end et par dage, så skal du kontakte os.

Der kan være lidt kvalme og måske enkelte opkastninger den første dag, selvom vi altid giver lidt medicin, som skulle forebygge det.

Du kan også tit opleve, at der går nogle dage, inden der kommer afføring. Dette skyldes, at katten har været fastende, og det tager derfor lidt tid, inden der er rigtigt gang i systemet igen.

Din kat kan også ligge og ryste lidt. Dette skyldes, at legemstemperaturen falder lidt efter en bedøvelse.

Din kat vil måske også forsøge at slikke/kradse det område, som vi har behandlet/opereret.

I få tilfælde vil der kunne være lidt blod/væske fra et operationssår. Dette er normalt.

Hvis din kat har fået krave på eller bodystocking, så skal du holde det rent ved at vaske det jævnligt.

Du skal også huske at fjerne et eventuelt plaster på benet, som sættes på, efter vi har haft et kateter inde i en blodåre. Pelsen er barberet på dette sted, og den vokser normalt ud på 6-8 uger. Dette gælder også pelsen ved et operationssår. I nogle tilfælde vil de ligge og slikke på de områder, hvor pelsen er fjernet, hvilket kan gøre området irriteret. Dette kan normalt klares med påsmøring af lidt salve, som du kan hente hos os.Hvad kan jeg selv gøre? 

Du skal primært holde øje med din kat og lade den få så meget fred og ro som muligt i den første tid. Det er en god ide at lade den være i et stille rum med kattebakke, mad, vand, varme samt hvileplads. Lad den selv bestemme, om den vil kæles for. Dette betyder også, at børn og andre dyr helst skal holdes fra den.

Du skal holde øje med afgang af afføring og urin, som skal se normalt ud og fungere normalt. Som nævnt ovenfor så kan der gå et par dage, før der er afføring, men dette er normalt.

Hvis din kat ligger og ryster, så sørg for, at den ligger varmt. Brug gerne et tæppe, og hold en god varme i dens område.

Normalt skal du holde din kat indendørs efter indlæggelse. Længden af denne vil afhænge af din kats operation og tilstand og vil blive bestemt af din dyrlæge.

Du skal også holde øje med operationssår. Normalt vil du ikke kunne se trådene, da vi i langt de fleste tilfælde lægger trådene under huden, således at du kun ser en smal streg i huden. I nogle tilfælde kan du se en lille mørk ”prik” i begge ender. Dette er der, hvor tråden starter og slutter. I nogle tilfælde kan katten efter et stykke tid ”afstøde” tråden, hvilket vil vise sig med et eller flere områder, hvor det væsker lidt, og hvor man så kan se et lille stykke af tråden. Dette er ikke farligt, og klares normalt let med at fjerne tråden. Og du skal normalt heller ikke være nervøs, hvis der kommer lidt åbning i selve såret. Der er flere lag nedenunder, hvor der er lagt andre tråde.Hvad med andre katte i hjemmet? 

Din kat kan lugte og bevæge sig anderledes efter en indlæggelse, den kan også se anderledes ud, hvis den er klippet eller har krave på. Det kan gøre det svært for andre katte i hjemmet at genkende den. Det kan derfor være en god idé at re-introducere kattene for hinanden.

 • Vær hjemme med kattene de første par timer, så du kan observere deres reaktion på hinanden
 • Hold eventuelt kattene adskilt det første døgn
 • Lad den kat der kommer hjem få fred for andre familie medlemmer – både dyr og mennesker
 • Vask kattens tæpper hvis de har været med på dyrehospitalet
 • Bland kattenes dufte ved først at kæle med den ene kat og så den anden. På denne måde genskabes deres gruppeduft
 • Spray evt. med Feliway – Feliway er en tryghedsskabende duft, som gør kattene rolige

Hvad må jeg give at spise? 

Normalt kan du give det normale foder, som du har derhjemme, med mindre vi har anbefalet noget andet. Du kan med fordel give små portioner de første dage. Hvis den ikke rigtigt vil i gang med at æde, så prøv at varme lidt lækkert blød mad op og eventuelt smøre det på mundvigen eller poterne, så vil de rent refleksmæssigt slikke det i sig. På klinikken har vi et foder, som hedder A/D fra Hill’s, som bliver brugt specielt til katte, som skal komme sig efter en indlæggelse.

Hvis der er foretaget tandbehandling, bør du give opblødt foder/dåsemad de første 4-5 dage. Dette gælder især, hvis der er foretaget tandudtrækninger.

De fleste af vores patienter bliver tilbudt a/d vådfoder fra Hill’s efter operation, da det indeholder en øget mængde af specielle proteiner til at fremme sårheling og styrke immunforsvaret.Hvad med genoptræning og anden behandling? 

Hvis din kat har fået konstateret eller er blevet opereret for en knogle- eller ledlidelse, så kan der blive tale om genoptræning i form af fysioterapi samt laserbehandling. Dette aftaler du direkte med os.

I andre tilfælde kan der også blive tale om yderligere medicinering udover smertestillende. Dette kunne være, hvis der bliver konstateret
betændelse, organsygdomme samt hormonelle sygdomme.

En lang række af sygdomme vil også medføre en ændring af foderet. Dette vil vi også gennemgå grundigt sammen med dig.

Vi vil i samarbejde med dig sørge for den bedste løsning, således at du og din kat kan få en lang og god tid sammen!

Hvornår skal jeg kontakte jer?

Normalt vil vi have aftalt et tidspunkt for kontrol efter en periode på 1-2 uger.
Og ellers skal du kontakte os i følgende tilfælde:

 • Der opstår feber
 • Der kommer vedvarende opkastninger og/eller diarre
 • Der er blødning, hævelse, åbning eller betændelse fra operationssår
 • Der er problemer med vejrtrækningen
 • Din kat ikke vil rejse sig eller er unaturligt sløv
 • Din kat ikke vil spise eller drikke efter 24 timer
 • Der er vedvarende stærke smerter
 • Og ellers hvis du er i tvivl om noget!

Hvis det er uden for normal åbningstid, så må du ringe til vagthavende dyrlæge.

Hvis du har vores VetPlan aftale, så kan du altid få fat i en af vores dyrlæger alle dage til kl. 21. Også weekender og helligdage. Denne ordning er helt unik for vores VetPlan på Nordkystens Dyrehospital.Hvor stor er risikoen for, at der kan opstå komplikationer på grund af bedøvelse? 

I et større studie var tallene for dødsfald under bedøvelse på ca. 0,07 %. Det vil sige, at 1 ud af 1400 hunde og katte dør uventet under bedøvelse. Denne undersøgelse involverer mange typer dyrlægepraksis, hvor dødstallene er mindre på steder, hvor der gøres ekstra meget for sikkerheden og overvågning.

På Nordkystens Dyrehospital har vi siden 2011, hvor vi har haft mere end 12.000 bedøvelser, kun haft 2 uventede dødsfald, dermed ligger vi på ca. 1 dødsfald ud af 6000, altså mere end 4 gange bedre end gennemsnittet.

Download brochuren her