Har dit kæledyr en knækket klo?


Hvad er en klo? 

En klo kan man sammenligne med vores negl. Så det er ikke en knogle, som brækker, men noget keratin, som er ”viklet” omkring blodkar og nerver. Så selvom selve kloen er dødt væv, så kan det sandelig godt gøre meget ondt og bløde en del, da der er blodkar og nerver inde i.

Hvordan sker det? 

En knækket klo knækker/flækker som regel på grund af et trauma. Det vil sige, at dit dyr har ramt noget med kloen, eller den har siddet fast med kloen. I sjældne tilfælde kan det også være noget, som er faldet ned på tåen, eller den er blevet trådt på. Og i mere sjældne tilfælde kan knoglen ovenover kloen brække.Hvordan ser jeg, at kloen er knækket? 

De tydelige tegn på dette er, at dyret halter, og måske bløder fra kloen. Typisk vil de også slikke meget på poten. Man kan se på kloen, at den måske er skæv, har en sprække eller helt mangler.

Hvad kan jeg gøre? 

Det mest sikre vil være, at vi kigger på den. Det kan være, at den skal fjernes, således at den flækkede klo ikke generer og hindrer en ny klo fra at vokse ud. Der kan også være sket andet, som du ikke har mulighed for at se. Og endelig kan der være andre årsager til, at kloen falder af eller flækker, som vi har mulighed for at undersøge.
Men hvis du har svært ved at komme til dyrlæge med det samme, så kan du holde det rent med sårrens og sørge for, at det holdes tørt. Hvis det bløder, kan du lægge let tryk i ca. 10 minutter med et stykke gaze og derefter sætte en potesok eller lægge en lille forbinding på, indtil du kan komme til dyrlæge.Hvad sker der bagefter? 

Normalt vil kloen blive fjernet, hvis den ikke er faldet helt af selv. Derved bliver kloanlægget blottet, og det kan give nogen smerte/ømhed de første par dage. Man giver smertestillende medicin den første tid, ligesom man beskytter området enten med en let forbinding og/eller en potesok.
Derudover skal området holdes rent og tørt, og dette gøres med sårrens og skylning af området samt påsmøring af salve.

Kan der opstå komplikationer? 

Efter et stykke tid vil der komme en ny klo, som i langt de fleste tilfælde vil være normal. Hvis der er sket skade på kloanlægget, så kan den nye klo i sjældne tilfælde være skæv eller se anderledes ud. I meget sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer, som kan medføre en hel eller delvis amputation af tåen. Ligeledes kan der være andre tilstande end trauma, som kan medføre kloproblemer, og disse tilstande skal behandles særskilt. Her kan der være tale om immunsygdomme, betændelsestilstande, hormonelle lidelser samt sukkersyge.

Download brochuren her