Er det normalt at kastrere hankatte?
Det er meget normalt for katteejere at få deres hankatte kastreret. Dette gøres ofte for at mindske urinafmærkninger i hjemmet og antallet af slåskampe med andre katte. Der er dog flere ting, som skal med i overvejelserne, og disse inkluderer blandt andet:
Fordele
- Ingen risiko for sygdomme i testiklerne
- Mindre risiko for skader ved parring og slåskampe
- Forebyggelse af urinafmærkninger og uønsket adfærd
- Ingen hankattelugt i hjemmet
Ulemper
- Forlænget vækst af de lange knogler i arme og ben
- Øget risiko for flere typer af kræft
- Øget risiko for overvægt, diabetes og ledproblemer
En forlænget vækst af knoglerne i arme og ben er typisk noget, man ser, hvis katten kastreres i en meget ung alder. Derfor anbefaler vi generelt, at katte kastreres, når de er fyldt mindst 8 måneder –helst 12 måneder. I nogle tilfælde er det ikke muligt at vente så længe, da katten skal være ”udekat” fra en tidlig alder, der er opstået adfærdsmæssige problemer, eller der er en ikke-steriliseret hunkat i samme hjem. I disse tilfælde kastreres hankatten tidligere end ellers anbefalet. Det er yderst sjældent, at det gøres, inden katten er fyldt 3 måneder.
Hvordan foregår operationen?
Katten indlægges om morgenen, hvor den er fastet fra kl. 22 aftenen inden. Det betyder, at den ikke må få foder eller godbidder. Den må gerne få vand helt indtil operationen. Under indlæggelsen vil katten blive bedøvet og komme i fuld narkose for at dyrlægen kan lave operationen. Begge testikler fjernes helt, så der er ingen risiko for efterfølgende produktion af sædceller. Det er muligt at vaccinere, øretatovere og chipmærke katten i samme omgang -noget der koster lidt ekstra, men der er tilbud på dette via vores VetPlan. Katten vil få flere typer smertestillende som en del af forløbet for at sikre, at katten kommer så skånsomt som muligt igennem operationen.
Hvis katten ikke tidligere er testet FIV og FeLV, vil vi anbefale, at dette gøres i forbindelse med kastrationen. Det er to virussygdomme, som katte typisk smittes med i en meget ung alder, men som først viser symptomer, når katten bliver ældre. Det er to sygdomme, som vi generelt anbefaler alle nyerhvervede katte undersøges for. Test for FIV og FeLV er billigere, hvis det gøres i forbindelse med en kastration.
Hvad sker der efter operationen?
Hankatte har meget sjældent brug for en krave efter operationen, og de sendes derfor normalt hjem uden. Hvis I oplever, at jeres kat slikker meget i såret efter operationen, skal I komme forbi klinikken og hente en krave hurtigst muligt. Og såret skal renses med EffiCleaneller klorhexidin.
Det er nødvendigt med efterfølgende smertestillende behandling. Katte viser kun meget svage tegn på smerte, og det er derfor vigtigt, at de får medicin, selvom I ikke kan se tegn på ubehag. Behandlingen er beskrevet på recepten/medicinen, som I får med hjem.
Det er med i operationsprisen, at I kan komme til en kontrol af såret 10-14 dage efter operationen.
Er det noget, som jeg skal være specielt opmærksom på?
En hankat kan stadig gøre en hunkat drægtig op til 8-10 uger efter operationen. Dette skyldes, at sædceller kan sidde i sædstrengen og urinrøret så længe efter operationen. Det er derfor vigtigt, at I er opmærksomme på dette, hvis I har andre katte i hjemmet.
Hvad med vægten?
Kattens stofskifte kan reduceres med helt op til 30% efter en kastration. Derfor er de i høj risiko for at blive overvægtige. Overvægt hos katte er forbundet med flere andre sygdomme, og vi anbefaler derfor, at I vejer katten hver måned de første 6 måneder efter operationen. Man kan med fordel skifte foder til én med reduceret kalorieindhold, som tager højde for, at katten er neutraliseret. Vi sælger flere typer af foder, som kan anbefales til dette. Så spørg os endelig i klinikken for vejledning til den bedste fodring af din kat. En anden løsning kan være at mindske mængden af den nuværende foder. Det vil typisk være nødvendigt at reducere mængden med mindst 20%.
Du kan downloade hele brochuren her.