
Hvilke muligheder har jeg for kastration?
Der er flere fordele og ulemper at overveje, inden I vælger, om jeres hund skal kastreres. Og der er grundlæggende to muligheder for dette; medicinsk og kirurgisk.
Ved en medicinsk kastration lægger man et lille implantat under huden i nakken. Det foregår ligesom en vaccination, men hvor kanylen er noget større –så nogle hunde synes, at det gør lidt ondt. Det er dog hurtigt overstået. Implantatet mindsker produktionen af testosteron og sædceller efter ca. 4 uger. Nogle gange ser man en markant forøget hanhundeadfærd 2-4 uger efter behandlingen. Kroppen reagerer på det nedadgående testosteron-niveau og frigiver det sidste, som den har tilbage. Derefter falder niveauet igen og vil forblive lavt i cirka 6 eller 12 måneder afhængig af implantatets størrelse. Med tiden vil effekten fra implantatet fortage sig, og hunden vil langsomt komme tilbage til sit gamle jeg. Vi anbefaler, at man kemisk kastrere sin hund højst 2-3 gange for at undgå for mange hormonelle op-og nedture. Er man glad for virkningen, kan hunden derefter kastreres kirurgisk. En kemisk kastreret hund kan potentielt gøre en hunhund drægtig op til 10 uger efter indgivelse af implantatet.
Det er også muligt at kastrere en hund kirurgisk. Her fjernes testiklerne, så der efterfølgende ikke kan produceres ny testosteron eller sædceller. Det er ikke muligt at gøre om efter en operation. Så det er vigtigt, at I overvejer det grundigt, inden beslutningen træffes. En hanhund kan også gøre en hunhund drægtig op til 10 uger efter en kirurgisk kastration.
Husk: Hvis du har vores VetPlan Plus, så får du 30 % rabat på kirurgisk kastration.

Hvad er fordele og ulemper ved kastration?
Fordele ved kastration
- Ingen risiko for sygdomme i testiklerne
- Reduktion af sygdomme i prostata
- Mindre risiko for visse former for kræft
- Mindre risiko for udvikling af brok/hernieved numsen
- Forebyggelse af visse adfærdsproblemer; strejferiefter tæver i løbetid, urinafmærkning, hyperseksualitetog ”humpning”.
Ulemper ved kastration
Langt de fleste komplikationer ses ved kastration, inden hunden er kommet i puberteten
- Pelsforandringer
- Øget risiko for andre typer af kræft
- Øget risiko for frygtsomhed og aggressiv adfærd
- Øget vækst af lange knogler på arme og ben
- Øget risiko for overvægt
- Øget risiko for diabetes
- Øget risiko for ledproblemer

Som det kan ses, kan en hund blive mere frygtsom efter en kastration. Det kan være meget at vide på forhånd, hvordan den enkelte hund ændrer sig efter operationen. Og det er vigtigt at fortælle, at langt de fleste hunde opfører sig ens før og efter operationen, medmindre kastrationen er lavet netop med henblik på at forbedre et adfærdsproblem. Er man i tvivl om resultatet, anbefaler vi altid at foretage en kemisk kastration først, hvor effekten typisk fortager sig igen. I meget sjældne tilfælde kommer testosteron-og sædproduktionen ikke tilbage til normal mængde efter en kemisk kastration. Derfor anbefales behandlingen ikke til avlshunde.
En forlænget vækst af knoglerne i arme og ben er typisk noget, man ser, hvis hunden kastreres i en meget ung alder. Derfor anbefaler vi generelt, at hunde kastreres, når de er fyldt mindst 8 måneder –helst 12 måneder for store racer. I nogle tilfælde er det ikke muligt at vente så længe, da hunden har fået adfærdsmæssige problemer, eller der er en ikke-steriliseret hunhund i samme hjem. I disse tilfælde kastreres hanhunden tidligere end ellers anbefalet. Det er yderst sjældent, det gøres, inden hunden er fyldt 3 måneder.

Hvordan foregår operationen?
Hunden indlægges om morgenen, hvor den er fastet fra kl22. aftenen inden. Det betyder, den ikke må få foder eller godbidder. Den må gerne få vand helt indtil operationen. Under indlæggelsen vil hunden blive bedøvet og komme i fuld narkose for at dyrlægen kan lave operationen. Begge testikler fjernes helt, så der er ingen risiko for efterfølgende produktion af sædceller. Det er muligt at vaccinere og chipmærke hunden i samme omgang -det koster lidt ekstra, men der er tilbud på dette via vores VetPlan.
Hunden vil få flere typer smertestillende som en del af forløbet for at sikre hunden kommer så skånsomt som muligt igennem operationen.
Hvad skal jeg forvente efter operationen?
Det vil være nødvendigt at beskytte såret efterfølgende, så hunden ikke kan slikke eller kradse sig i området. Man kan enten bruge en krave eller en bodystocking til dette. En bodystocking koster lidt mere, men langt de fleste hunde trives bedre med dem fremfor kraven. Såret skal renses med EffiCleaneller klorhexidin1-2 gange dagligt indtil dyrlægekontrol. Det er med i operationsprisen, at I kan komme til kontrol af såret 10-14 dage efter operationen. Hvis bodystockingen bliver våd eller beskidt, skal den tages af tørres/vaskes, og hunden skal holdes under opsyn.
Hunden må gerne komme uden for på gåture. Men vi anbefaler, at det er rolige gåture i snor uden voldsom leg med andre hunde ind til kontrollen. Det er nødvendigt med efterfølgende smertestillende behandling. Hunde viser ikke altid tegn på smerte, og det er derfor vigtigt, at de får medicin, selvom I ikke kan se tegn på ubehag. Behandlingen er beskrevet på recepten/medicinen, som I får med hjem.

Hvad med vægten?
Hundens stofskifte kan reduceres med helt op til 30% efter en kastration. Derfor er de i høj risiko for at blive overvægtige. Overvægt hos hunde er forbundet med flere andre sygdomme, og vi anbefaler derfor, at I vejer hunden hver måned de første 6 måneder efter operationen. Man kan med fordel skifte foder til én med reduceret kalorieindhold, som tager højde for, at hunden er neutraliseret. Vi sælger flere typer af foder, som kan anbefales til dette. Så spørg os endelig i klinikken for vejledning til den bedste fodring af din hund. En anden løsning kan være at mindske mængden af den nuværende foder. Det vil typisk være nødvendigt at reducere mængden med mindst 20%.
Du kan downloade hele brochuren her.