Bliv klogere på hypothyroidisme med denne brochure
Hvad er skjoldbruskkirtlen, og hvad gør den?
Skjoldbruskkirtlen er todelt og sidder i halsen på hver sin side af luftrøret. Skjoldbruskkirtlen spiller en vigtig rolle, da den frigiver hormoner, som er vigtige for kroppens funktion. Hvis man producerer for lidt skjoldbruskkirtelhormon, kaldes det for hypothyroidisme. Hypothyroidisme rammer de fleste organer, og tilstanden ses hyppigst hos hund, mens den er meget sjælden hos katte.
Skjoldbruskkirtelhormon gør, at cellerne arbejder hårdere. Hvis man ikke producerer nok af hormonet, vil ens krop arbejde langsommere, og det går blandt andet ud over stofskiftet.
Hvordan opstår hypothyroidisme?
Hypothyroidisme kan opstå af flere grunde. Typisk er det, fordi skjoldbruskkirtlen er beskadiget på den ene eller anden måde, hvilket gør, at den ikke fungerer lige så godt, som den plejer. Meget sjældent kan det skyldes kræft eller en unormal udvikling som hvalp.
Hvilke tegn er der på, at min hund har hypothyroidisme?
Hypothyroidisme udvikler sig meget langsomt, så det kan være svært at opdage, at ens hund har hypothyroidisme. Når stofskiftet falder, bliver stort set alle organer i kroppen påvirket.
Hunde med hypothyroidisme har en eller flere af følgende symptomer:
- Vægtøgning uden øget appetit
- Sløvhed og nedsat lyst til at bevæge sig
- Bliver hurtig kold – søger varme
- Tør og kedelig pels med meget skæl
- Meget tynd og næsten skaldet pels
- Mørkere hud
- Hud- og øreinfektioner
- Langsommere hjerteslag
Nogle dyr har også:
- Fortykning af huden i ansigtet
- Nervepåvirkning, såsom ikke-smertefuld halthed, slæber fødderne, manglende koordination og skæv hovedholdning
- Fedtansamlingerne i øjet
- Tørre øjne
Da der er rigtig mange symptomer, som kan vise sig ved denne sygdom, kaldes sygdommen også kaldes ”Den Store Imitator”.
Hvordan diagnosticeres hypothyroidisme?
Det kan være svært at stille diagnosen hypothyroidisme. Blodprøver og hudbiopsier kan hjælpe, men for at kunne stille diagnosen hypothyroidisme skal mængden af skjoldbruskkirtelhormon i kroppen måles. Dette gøres via en ekstra blodprøve. Der er flere hormoner, som bliver udskilt af skjoldbruskkirtlen, så vi kan anbefale at måle flere af dem for at være sikker på at komme frem til den helt rigtige diagnose.
Kan hypothyroidisme behandles?
Hypothyroidisme kan behandles, men der findes ingen medicin, som bevirker, at skjoldbruskkirtlen selv begynder at producere den passende mængde hormon igen. Det er dog let at erstatte mængden af skjoldbruskkirtelhormon. Dit dyr skal have medicin hver dag resten af sit liv.
I starten får din hund en dosis, der er beregnet efter dens vægt. Efter en måned på medicinen skal der tages en kontrolblodprøve for at sikre, at dosen passer til lige præcis din hund.
Dyrets behov for medicin kan ændres med tiden. Derfor er der løbende brug for at måle mængden af skjoldbruskkirtelhormon i kroppen. Man anbefaler at måle niveauet hver 6. måned.
Det er vigtigt, at I løbende holder os opdaterede, hvis I ser eventuelle ændringer, både når dit dyr starter på medicinen, men også undervejs, så vi kan vurdere, om dit dyr får den rette mængde af medicin.
Hvad sker der, hvis min hund får for meget medicin?
Hvis din hund får for meget medicin, kan den begynde at vise tegn på overproduktion af skjoldbruskkirtelhormon, også kaldet hyperthyroidisme.
De typiske tegn er her hyperaktivitet, manglende søvn, vægttab og øget vandindtag. Skjoldbruskkirtlen er en meget vigtig kirtel. Hvis din hund står med hypothyroidisme, er det derfor vigtigt at få det under kontrol. Når først at sygdommen er kommet under kontrol, er prognosen meget god. Der er mange hunde, som lever mange år med hypothyroidisme.
Download brochuren her.