Tillykke med dit nye firbenede familiemedlem! 


Tiden med hvalp er skøn og tidskrævende

Tiden med hvalp er både skøn, men også en krævende tid for alle involverede. Med denne brochure vil vi forberede dig lidt på den første tid med den lille ny, samt de overvejelser som er gode at have gjort sig, inden hvalpen kommer hjem til dig.



Hvad kan jeg gøre før, hvalpen kommer? 

Der er mange ting, som kan forberedes: 

  • Få en tid hos os til en samtale om dit dyrs pasning og pleje, inden du får din hvalp hjem. Samtidig kan du få en tid til et sundhedseftersyn af din hvalp, lige når den er kommet hjem. Begge disse besøg er gratis, når du har tegnet vores VetPlan Hvalp.
  • I skal være enige om, hvad grænserne for hvalpen er. Her kan det være en god idé, at man har søgt på nettet eller læst nogle bøger omkring træning af hvalpe. Familien skal være enige om soveplads, godbidder, luftning, træning og selvfølgelig hvem, som har ansvaret for disse ting.
  • Soveplads med kurv/tæppe, spiseplads med foder- og vandskål, legetøj, foder, halsbånd og line, hundetegn med mobilnummer samt stor kærlighed og god tid skal være på plads.
  • Sørg for, at haven er hegnet sikkert ind, så den lille ny ikke stikker af.
  • Gennemgå hjemmet for farlige ting – giftige planter, skarpe ting, børnelegetøj, medicin og kemikalier, fritliggende ledninger og skrøbelige ting på gulvet kan alt sammen være til fare for den lille hvalp.
  • Hvis du har købt din hvalp hos en registreret opdrætter, skal du, inden du forlader opdrætteren med din nye hvalp, sørge for at få hvalpens stambog og dens registreringsattest til Dansk Hunderegister - samt at både du som køber og opdrætteren som sælger har underskrevet ejerskifteblanketten. Det er opdrætteren, der skal sørge for at indsende ejerskifteblanketten til Dansk Kennel Klub.
  • Hvis du har købt din hvalp hos en ikke registreret opdrætter, så er det en god idé at få en underskrevet købsaftale. Denne kan hentes på nettet på bl.a. Dansk Kennel Klub´s hjemmeside.
  • Selve transporten hjem skal helst foregå i en tryg atmosfære. Kør langsomt og stabilt, og overvej en transportkasse, så hvalpen kan ligge trygt og sikkert på vejen. Der skal helst være mindst 2 personer i bilen, så en person kan sidde på bagsædet ved siden af transportkassen og have en hånd inde hos hvalpen, så den føler sig tryg. Husk halsbånd og snor, hvis transporten er så lang, at hvalpen skal ud at tisse undervejs.


Hvad kan jeg gøre den første tid derhjemme? 

En hvalp er et lille flokdyr, som er blevet fjernet fra sin gamle flok og nu skal finde tryghed i sine nye rammer. Derfor er det allervigtigste, at hvalpen får tillid til, at du og resten af dens familie er det bedste, der er overgået den. Vi anbefaler, at du holder ferie de første 14 dage, efter du har fået den nye hvalp, så alene hjemme-træningen og renlighedstræningen kan foregå stille og roligt.

Det er også en god idé med det samme at sørge for at få meldt hvalpen til et hvalpemotivationshold.

Hvis du har hund i forvejen, bør du lade din nye hvalp mødes med den ældre uden for hjemmet. Hvis du har en have, kan du lade dem lege sammen dér (uden snor), når de er blevet trygge ved hinanden. Hvalpen skal have lov at falde til i sit nye hjem uden straks at blive ladt alene i mere end nogle få minutter ad gangen.

I de første dage skal hunden have ro, og du bør kun gå korte ture med den. Hvalpen har i starten brug for tryghed og tæt kontakt med sin familie. Du må derfor ikke lukke den ude fra soveværelset, men bør lade den sove i sin kurv lige ved siden af dig. Man kan altid senere lære hvalpen, at den skal sove et andet sted.

Hunde er vanedyr, og i starten bør hvalpen luftes, fodres og beskæftiges på nogenlunde de samme tidspunkter hver dag. Når først hvalpen er faldet til i familien, kan du gradvist lære den, at tingene ikke altid sker på faste tidspunkter.

Når du køber en hvalp, kan du ikke forvente, at den er renlig. Hvalpen vil dog hurtigt lære at være renlig, hvis du følger nogle simple retningslinjer. Tag hunden ud, hver gang den har sovet, spist, drukket eller leget. Desuden skal hvalpen altid luftes, hvis den går søgende rundt og snuser, eller den går hen til døren. Ros og beløn hunden, når den besørger udenfor, og lad være med at skælde den ud, hvis den gør noget indendørs.
Bliv sur på dig selv, for du har ikke været opmærksom på hvalpens signaler! Hvalpe besørger oftere end voksne hunde. Du skal derfor være opmærksom på hvalpen, så den kan komme ud, hver gang den har behov for det.



Hvad skal jeg ellers være opmærksom på? 

  • Alle hunde skal ifølge loven være registreret i Dansk Hunderegister og være forsynet med et ID-nummer, enten med chip eller øretatovering, inden de er fyldt 8 uger (gælder dansk fødte hvalpe). Dette vil oftest være foretaget hos hvalpesælgeren, og du skal holde øje med, at du bliver registreret som den nye ejer. Hvis hvalpen kommer fra udlandet, har du pligt til at sørge for, at hunden inden 4 uger efter indførslen er mærket og anmeldt til Dansk Hunderegister.

  • Ifølge loven har du desuden pligt til at tegne en ansvarsforsikring for hunden. Du bør også sygeforsikre hunden, selvom dette ikke er lovpligtigt. Bliver hunden alvorligt syg, eller kommer den ud for en ulykke, kan dyrlægeregningen blive meget stor. Således kan et brækket ben i en weekend koste mere end 30.000,-. Hvis man har en sygeforsikring, vil det koste under 7000,-.

  • Som regel er hvalpen færdigbehandlet mod orm, når den kommer fra opdrætteren. Hvis dette ikke er tilfældet, så vil vi anbefale ormekur efter aftale med os.

  • Efter den første tilvænningsfase til hjemmet, så er det en god idé at lade hvalpen få nogle positive oplevelser udenfor hjemmet. Gåture blandt mennesker og andre dyr, opleve tog, busser og biler er alt sammen med til at tilvænne hvalpen til den store verden. Alle disse oplevelser skal foregå med ros og støtte.

  • En af de store og positive oplevelser skulle gerne være dyrlægebesøget. På Nordkystens Dyrehospital tilbyder vi et gratis ”Hvalpeklippekort”. Dette betyder, at du fra dag 1 kan komme på besøg hos os. Her vil hvalpen så opleve at blive vejet, køre op og ned på vores bord, få godbidder, gå rundt i klinikken og ikke mindst få masser af opmærksomhed, godbidder og kærlighed. På denne måde vænner den sig til, at det er en positiv og hyggelig oplevelse at komme til dyrlægen. Du kan kontakte os for nærmere information på tlf.: 49203016.

  • Husk, at du altid kan få gode råd fra os, hvis du har spørgsmål om dit nye familiemedlem!

Download brochuren her