Hvad er hofteledsdysplasi?
Hofteledsdysplasi (HD) er en genetisk lidelse, hvor hofteleddet har dårlig tilpasning som følge af løshed i leddet og senere slitage i leddet. Dette medfører slidgigt, som kan give smerter. Miljømæssige forhold som f.eks. uhensigtsmæssig træning og fodring kan hos disponerede hunde forværre tilstanden.
Har hunden normale hofter, ser man lårbenshovederne ligge dybt i hofteskålen.
Har hunden hofteledsdysplasi, ligger lårbenshovederne udenfor hofteskålen, og der er kraftige knoglenydannelser (slidgigt).
Du kan se billeder af forskellen på normale hofter og hofteledsdysplasi i brochuren.
Hvilke dyr kan få HD?
I princippet alle dyr, men stor hunde som labrador, schæferhund o.l. er disponerede. Også større katte som maine coon og norsk skovkat kan få HD.
Hvordan stiller man diagnosen?
I nogle tilfælde kan man have mistanke, når dyret bevæger sig. Der kan også være problemer med at rejse sig på bagparten. Der kan være ømhed og stivhed, når man mærker på hofterne. Den mest sikre måde at undersøge for HD er ved røntgen. Den mest brugte metode er røntgen af hofterne, hvor dyret er bedøvet og ligger på ryggen med bagbenene trukket bagud. Ved denne undersøgelse vurderer man, hvor meget lårbenshovederne ligger inde i hofteskålen, og hvor meget slidgigt der er.
Ulempen ved denne undersøgelse er, at hunden eller katten skal være færdigudviklet, inden man kan lave en undersøgelse. Derudover måler man ikke løsheden i hofteleddet, og dermed graden af HD, men skal vente på, at de sekundære slidgigtforandringer udvikler sig.
Er der en mere sikker undersøgelse for HD?
Ja, der er i USA udviklet en undersøgelse, som hedder PennHip. Ved denne undersøgelse, som også foregår i bedøvelse, tager man 2 billeder, hvor man først presser lårbenshovedet forsigtigt ind i hofteskålen, og derefter forsigtigt presser lårbenshovederne lidt ud af hofteskålen. Disse billeder sendes til USA, hvor de måler den afstand, som der er mellem de 2 målinger, og dette tal sættes op mod et racegennemsnit. Dette giver en meget mere nøjagtig måling for HD, som ovenikøbet sættes overfor et gennemsnit for racen, hvilket ikke er udviklet for den gængse gamle måde at vurdere det på.
Denne metode har også den fordel, at den kan foretages på hvalpe og killinger ned til 4 måneders alderen, hvilket kan være en stor lettelse for hvalpeejere og opdrættere. Desværre accepterer kennelklubben ikke denne metode til stambogsføring af deres hunde.
På billedet ovenover ses en PennHip undersøgelse for hofteledsdysplasi, hvor man ved hjælp af det viste apparat forsigtigt presser lårbenshovederne lidt ud af hofteskålene. Undersøgelsen medfører ingen skade eller ubehag for dyret.
Hvor kan jeg få foretaget PennHip undersøgelse?
Udover normal røntgenundersøgelse for HD så er Nordkystens Dyrehospital også certificeret til PennHip undersøgelser som en af kun 2 klinikker i Nordsjælland.
Hvad kan jeg gøre for min hund, hvis den har HD?
Der er heldigvis meget, som man kan gøre for sin hund, hvis den har HD. Fodringsmæssigt kan man sørge for, at hunden er slank og får et godt sammensat foder. Derudover skal man sørge for, at hunden har en god muskulatur ved hofterne. Dette er med til at holde hofteleddet stramt, således at man undgår for meget unormal bevægelse i hoften. Den gode muskulatur kan opnås ved gode trave- og gåture samt svømning. Hvorimod unaturlige bevægelser såsom spring, leg og apportering kan slide unødigt i hoften. Hvis du har en kat, som har HD, så gælder de samme forhold som hos hund, men det er lidt sværere at motionere en kat!
Der findes også operationer, som kan bruges ved HD. Mens hunden er hvalp, kan man forsøge et pectineussnit. Ved denne operation skærer man en lille muskel (”kammuskel”) på indersiden af låret over, og herved ændres belastningen i hoften. Derved udskyder man symptomerne i en periode. Der findes også mere avancerede operationer, hvor man kan fjerne lårbenshovedet, ændre vinklen i bækkenet eller lave en total udskiftning af
hofteskål og lårbenshoved.
Hvad med smerter?
Hvis der begynder at komme smerter, så kan man fodringsmæssigt prøve med leddiæt, som f.eks. Hill’s J/D. Man kan også give fodertilskud som flexidin og specielle olier. Medicinering med smertelindrende medicin er meget almindeligt. Her kan man lave en kombination af mange forskellige typer af smertestillende medicin, hvor man i samarbejde med os sammensætter den bedste løsning for dit dyr. En nyere og meget effektiv behandling er med carthrofen, som er indsprøjtninger, som gives 4 gange med en uges mellemrum og derefter hver 3-4 måned. Carthrofen er et stof, som virker direkte i leddet som inflammationshæmmende, men også øger bruskdannelse og ernæring til leddet.
Der findes også alternative behandlinger. Her kan nævnes akupunktur samt Goldtreat. Goldtreat er en behandling, hvor der lægges guldstykker ind i eller omkring leddet, og dette giver en permanent smertelindring.
Også laserbehandling og andre alternative smertebehandlinger kan forsøges.
Nordkystens Dyrehospital er godkendt til og udfører alle de nævnte behandlinger, ligesom vi også har en fysioterapi- og massage afdeling.
Du kan downloade hele brochuren her.