Hvordan får hunde Giardia, og hvordan behandles det?


Bliv klogere på giardia hos hunde

Hvad er Giardia?

Giardia er en protozo. En protozo er hverken en orm, bakterie eller virus, men en encellet parasit. Denne parasit går til angreb i dit dyrs mave-tarmsystem. Giardia findes også hos mennesker, og det er en af årsagerne til dårlig mave, når man er ude og rejse, hvis man er kommet til at drikke noget forurenet vand. Der findes to udgaver af den. En skrøbelig udgave, som lever i tarmene, og en mere hårdfør cyste-udgave, som er i dyrets afføring. Den er i stand til at overleve flere måneder, især i fugtige omgivelser.

Hvordan får mit dyr Giardia?

Hunde og katte bliver inficeret med Giardia, når de kommer til at indtage cysteudgaven af parasitten. Inde i dyret omdannes den, og sætter sig fast på tarmvæggen. Når der er nok af dem i dyrets tarm, bliver tarmvæggen beskadiget, og man vil se tegn på Giardia.
Efter et stykke tid med parasitten begynder nogle af dem at omdanne sig til cysteudgaven igen. De kommer ud med dyrets afføring og er med det samme i stand til at smitte andre dyr. Giardia spredes ved at snuse til eller indtage cysterne fra jorden, eller ved at indtage forurenet mad eller vand.
Man kan lejlighedsvis finde Giardia i afføringen på voksne dyr, uden at de har kliniske tegn. Hos hvalpe og svækkede hunde kan de dog få svær, vandig diarré, som kan være dødelig, hvis den ikke behandles.
Jo mere Giardia, der er i miljøet, jo større risiko er der for at blive inficeret. Giardia ses typisk i områder, der er tæt befolket, eller hvor der færdes mange dyr.

Hvad er de kliniske tegn på Giardia?

Disse mikroskopiske parasitter hæfter sig fast på tarmvæggen og giver skade. Denne skade giver en akut (pludselig opstået) ildelugtende diarré. Afføringens konsistens kan variere fra blød til vandig. Den kan også være lidt grønlig i farven, og man kan også risikere at se blod i afføringen. De smittede dyr har ofte en masse slim med i afføringen, og de kan også kaste op. De kliniske tegn kan blive ved i flere uger, og man kan se, at dyrene taber sig, da de ikke kan nå at optage næringen fra foderet. Diarréen kan være periodisk, hvor der er perioder med normal afføring, og perioder med diarre. De fleste dyr har ikke feber, men de kan være sløve og apatiske. Sygdommen er ikke dødelig, med mindre at dyrets immunforsvar ikke er færdigudviklet, eller hvis dens immunforsvar er nedsat af en anden årsag.

Hvordan finder jeg ud af, om mit dyr har Giardia?

For at kunne diagnosticere Giardia skal vi bruge en afføringsprøve. Man kan nogle gange finde dem ved at tage en afføringsprøve direkte fra hunden med en vatpind, men hvis den ikke viser noget, kan vi stadig ikke 100% udelukke Giardia. Der findes en hurtigtest, som vi kan bruge til at finde ud af, om dit dyr har giardia. Vi kan også sende prøven til et laboratorium, hvis vi gerne vil være ekstra sikre i vores diagnostik.Hvordan behandler man Giardia?

I de fleste tilfælde behandles Giardia med et parasitdræbende middel. Nogle gange kan smitten være så slem, at vi også beslutter at give endnu en type medicin, som er en form for antibiotika, men som også effektiv over for Giardia. Denne kombination benytter vi hyppigst, hvis vi f.eks. har et dyr, som har tilbagevendende Giardia, selvom den første behandling burde have taget sig af parasitten. Denne type antibiotika kan nemlig godt give diarré af sig selv, så derfor er det ikke nødvendigvis førstevalget.
Ofte anbefaler vi også at give dit dyr støttende behandling ved siden af, så dit dyr klarer sig bedst igennem smitten. Det kan f.eks. være:

  • Skånekost (Mad som er let for maven at fordøje)
  • Præbiotika (En pasta som er med til at samle afføringen og binde giftstoffer)
  • Probiotika (Mælkesyrebakterier, som giver de bedste vækstforhold til de gode bakterier)
  • Væsketilbud (Væske, som er pakket med elektrolytter og næringsstoffer)

Det er derudover også en god idé grundigt at rense alle de steder, hvor dyret opholder sig, herunder tæpper, puder, kurve mv. Efter gåtur skal du også tørre din hund bagved, da der kan sidde Giardia i pelsen omkring endetarmen.

Selvom dit dyr er blevet behandlet for Giardia, har den desværre ikke immunitet overfor parasitten.

Hvad er prognosen for Giardia?

Prognosen for hunde og katte med Giardia er god. Dyr, som er ældre eller har nedsat immunforsvar, har større risiko for komplikationer, som kan være dødelig, hvis det ikke behandles.

Kan jeg blive smittet med Giardia?

Man kan være uheldig, at Giardia giver diarré hos mennesker, og det kan potentielt skyldes overførsel fra dyr til menneske. Hunde, katte samt vilde dyr kan overføre smitten til mennesker. Menneske til menneske-overførsel er også vigtig, og forurenet drikkevand giver også smitte.

Hvis dit dyr er diagnosticeret med Giardia, er det vigtigt med god hygiejne. Det gælder både for dig selv, men også omgivelserne. På den måde kan man mindske risikoen for, at den smitter til mennesker. Hvis der er personer i husstanden, som har nedsat immunforsvar, skal man være særlig opmærksom, når man håndterer dyret, og efter at man har givet medicin.

Download brochuren her