Bliv klogere på Dyrlæger uden Grænsers arbejde


Gadedyrsprojekter i verden 

Vores dyrlæge Mogens Hansen har siden 1999 brugt mange ferier og meget energi på at hjælpe gadehunde og -katte i hele verden. Således har han arrangeret, koordineret og selv deltaget i ca. 15 gadehundeprojekter i Europa, Indien og Thailand. Her har Mogens og hans hold af mange dyrlæger og veterinærsygeplejersker fra hele Skandinavien neutraliseret, vaccineret og behandlet mere end 10.000 hunde og katte. I 2020 skulle Mogens og 30 hjælpere afsted til Nepal for at hjælpe en organisation i Kathmandu med et projekt, men det blev desværre aflyst som følge af corona virus. Mogens var med til at stifte Dyrenes SOS tilbage i 2006, men i 2017 blev navnet ændret til Foreningen Dyrlæge uden Grænser (Vets without Borders Denmark). Siden 2020 har Mogens været formand for foreningen, ligesom han i 2017 fik en meget anerkendt international pris som ”Årets Internationale Dyreven” valgt af dyrlæger fra hele verden. Denne pris blev overrakt ham under den store årlige internationale dyrlæge kongres. Mogens har holdt mange foredrag om arbejdet både for dyrlæger, veterinærsygeplejersker samt klienter. Derudover blev der i 2004 lavet en filmserie på 4 udsendelser til ”Veterinärerne” på svensk TV4, hvor de fulgte vores arbejde på nogle projekter i Thailand.

Du kan læse om nogle af de mange projekter, som vi støtter, samt rejsebeskrivelser på foreningens hjemmeside www.fdug.dk



Hvad arbejder Foreningen Dyrlæger uden Grænser med?

Foreningen har gennem alle årene støttet NGO organisationer, som arbejder med gadehunde og - katte, hvor der foretages ABC arbejde. Disse organisationer indfanger hunde og katte, hvor der foretages neutralisering (kastration/sterilisation), vaccination samt parasitbehandling. Derefter bringes dyrene tilbage til deres oprindelige område.

Man har fundet frem til, at den eneste måde at begrænse antallet af gadehunde og rabiestilfælde er ved at neutralisere og vaccinere ca. 75 % af hundene i et givet område. Disse hunde vil så sørge for, at der ikke er "plads" til andre hunde i området, hverken fodermæssigt eller pladsmæssigt. Hvis man bare fjerner hundene fra området, enten ved at aflive, adoptere eller spise dem, så giver man plads til ca. 1,3 hund mere. Det har man set i de områder, hvor man systematisk har aflivet hundene gennem mange år. Det har kun bevirket, at der er kommet flere og flere hunde, hvorimod antallet af hunde og dermed også rabiestilfælde er faldet drastisk i de områder, hvor der systematisk foretages ABC arbejde.



Hvordan startede det? 

I 1999 blev dyrlæge Mogens Hansen kontaktet af en klient, som arbejdede for Tibet Charity. Denne organisation, som er stiftet af Lakha Lama, en højt rangeret lama fra Tibet, og som bor i Danmark, støtter mange projekter i de tibetansk besatte områder i Indien. Støtte til gamle tibetanere samt sundhed og uddannelse er nogle af deres vigtigste projekter i områderne, men en hjælp til gadehundene i områderne manglede der. Således var der mange gadehunde, som havde mange sygdomme, bl.a. den farlige sygdom rabies (hundegalskab), som flere tibetanere, især børn, var døde af.
Mogens kontaktede flere kollegaer, og pludselig var der 10 dyrlæger og hjælpere, som kunne tage af sted til Indien og vaccinere og neutralisere hunde.

I forbindelse med denne tur kom vi i audiens hos H.H. Dalai Lama, som opfordrede os til at foretage et tilsvarende projekt i hans hjemby Dharamsala i det sydlige Indien, og året efter var vi så på tur igen.

Begge ture var en stor succes, og efter 2 ture til Dharamsala var de fleste af hundene i området behandlet, hvilket betød, at antallet af hundebid faldt drastisk, samt at dødsfald som følge af rabies faldt til nul tilfælde. Siden 1999 er antallet af organisationer, som arbejder med vaccination og neutralisering af gadehunde og –katte, eksploderet i hele den 3. verden, og Foreningen Dyrlæger uden Grænser (Vets Without Borders Denmark
samarbejder med mange af disse organisationer over hele verden.



Kan man ikke bare aflive dyrene? 

Hvis man afliver dyrene, så har det vist sig, at for hver gadehund eller –kat, som man afliver, bliver der plads til ca. 1,2 dyr mere. Det vil sige, at på forholdsvis kort tid er der flere dyr, end da man startede. I perioden 1890 til 1990 foretog man systematiske aflivninger i flere områder af Indien. I et område startede man i 1890 med at aflive ca. 300 hunde om året. Da man nåede til 1990 var man oppe på 30.000 aflivninger om året og
med et stadig stigende antal rabiestilfælde hos menneskene i området. I 1995 startede man så på ABC projekter i disse områder. ABC projekter står for Animal Birth Control, hvilket betyder, at man neutraliserer, vaccinerer og udsætter hundene i samme område, som de kom fra. I løbet af få år faldt mængden af hunde væsentligt i området, og dermed også mængden af rabiestilfælde hos menneskene. Disse projekter bliver i dag anset som den eneste effektive metode til at løse gadehundeproblemerne på, og alle organisationer arbejder i dag efter denne model.



Jeg vil gerne hjælpe, så skal jeg ikke adoptere en hund eller kat?

Nej, du skal lade gadehunden eller-katten blive der, hvor den hører hjemme. Hvis du adopterer et gadedyr, så svarer det for lokalsamfundet til, at det bliver aflivet. Effekten vil som før omtalt være, at bestanden øges med tiden. Samtidig er der så mange problemer forbundet med en adoption – indførelse af sygdomme, problemer med gadehundeadfærd, miljøbelastning ved transporten, osv.

Man bør hellere adoptere en hund eller kat ved et dansk internat.



Hvordan skal jeg så hjælpe? 

Den bedste måde, som du kan hjælpe på, det er ved at støtte vores forening. Vi har gennem mange år arbejdet med disse problemer, og vi kender de organisationer i udlandet, hvor pengene bliver bedst brugt.

Du kan støtte på flere måder, så gå ind på www.fdug.dk



Får I løn for arbejdet?

Alle de frivillige betaler selv alle udgifter såsom rejse, ophold, mad og tabt arbejdsfortjeneste. Men der er brug for hjælp til projekterne, da der skal bruges udstyr, medicin, vacciner o.l. Så derfor kan du hjælpe ved at indbetale et beløb til vores mange projekter. Du kan støtte med større beløb ved at indbetale flere gange, og du kan også indmelde dig i Foreningen Dyrlæger uden Grænser på vores hjemmeside.

Du kan downloade hele brochuren her.