BOAS er en betegnelse for arvelige luftvejssygdomme


Sygdommen er karakteriseret ved besværet vejrtrækning, og rammer typisk racer med kort og bred kranium og næse.

Hvad er BOAS?

BOAS (Brachycephalic Obstruktiv Airway syndrom) er en kollektiv betegnelse for arvelige luftvejssygdomme, som kan påvirke brachycephale hunderacer (racer med kort og bred kranium og næse). Sygdommen er karakteriseret ved besværet vejrtrækning.

Berørte hunde kan have symptomer af varierende sværhedsgrad, fra mild snorken til udtalte vejrtrækningsproblemer, problemer fra mave-tarmkanalen og søvnproblemer. De værste tilfælde kan resultere i alvorligt forringet velfærd og livskvalitet hos hunde. Det er dog vigtigt at bemærke, at ikke alle hunde af brachycephale racer har BOAS problemer. Der er mange raske hunde, og disse bør anvendes i avl.

Til gengæld skal man ikke regne med, at det er ”normalt” for disse hunde, at de skal have lyde fra luftvejene samt snorke om aftenen, og det er ikke ”charmerende” og ”hyggeligt”. Det er en pine for hundene og med store konsekvenser for hundens sundhed og overlevelse!Hvilke racer kan få BOAS?

Mops, Boston Terrier, Engelsk og Fransk Bulldog, Pekingeser samt andre racer med kort snude (brachiocephale racer). Man kan også i mindre grad se det hos griffoner, spaniels, visse terrier racer samt andre med kort snude.

Hvordan opstår BOAS?

Gennem mange hundrede år har mennesket avlet hunde, og ofte har man avlet efter udseende og ikke efter sundhed.

En af de ”defekter”, som i mange år har været populær, har været korte næser, og dette har desværre medført, at der er mange anatomiske defekter i næsehule og luftveje hos disse hunde.

Man skal tænke på, at mængden af væv og strukturer i luftvejene hos disse hunde er den samme, som hos hunde med normale næser, men det er bare skubbet sammen på en meget mindre plads.

Når der er mindre plads, vil disse strukturer spærre for den normale luftpassage, hvilket vil medføre besværet vejrtrækning og besvær med at komme af med varme.

Hvis man vil vide lidt om, hvordan disse hunde har det, så kan man prøve at lukke delvist af for sine næsebor (Disse hunde har typisk forsnævrede næsebor) og så prøve at trække vejret gennem næsen bare i et minut. Prøv så derefter at forestille dig, at din hund går rundt med denne følelse hele tiden!

I svære tilfælde er det livsfarligt for hunden!Hvilke problemer er der med BOAS?

Hvis vi starter med de anatomiske problemer, så kan der være følgende:

 • Forsnævrede (stenotiske) næsebor
 • Forsnævringer i næsehulen
 • Lang og fortykket blød gane.
 • Stor og tyk tunge
 • Slimhinde sække ved stemmebåndene
 • Slapt strubehoved
 • Smalt luftrør


Alle disse anatomiske forhold medfører, at luftstrømmen gennem luftvejene er besværet og medfører en forandring i lufttrykket i luftvejene, således at der kommer et stort negativt tryk i luftvejene, hvilket med tiden kan medføre:

 • Yderligere hævelser af slimhinden i luftvejene
 • Slaphed af lungernes væv, hvilket svarer til KOL hos mennesker
 • Slaphed af maveindgangen i spiserøret, hvilket medfører refluks af syre
 • En type brok, hvor lidt af maven ligger i brysthulen (hiatal hernie)
 • Fortykkelse af maveovergangen til tarmen, hvilket kan medføre problemer med passage af foder til tarmen og dermed opkastninger (pylorus stenose)
 • Væskeophobning i lungerne


Da disse hunde har problemer med motion, ser vi desværre ofte, at de bliver overvægtige, og dette er med til yderligere at forværre deres tilstand. Udover BOAS har disse racer også tit andre problemer:

 • Deformiteter af rygsøjlen (spondylose, hemivertebrae, diskusprolaps)
 • Hjernehinderne (syringomyeli)
 • Tandproblemer (underbid, tandsten)
 • Øjenproblemer (cornea sår, entropion, øjenprolabs)
 • Øreproblemer
 • Hudproblemer (skin fold dermatitis)

Alle disse problemer har rod i deformiteter i skelettet og dermed avlen af disse racer.Hvordan ser jeg, at min hund lider af BOAS?

Problemerne kan starte helt ned til 3-4 måneders alderen, og typisk bliver det værre med alderen, da tilstanden udvikler sig, hvis ikke hunden behandles.

Besværet vejrtrækning er det første tegn. Dette vil vise sig ved støjende og pibende vejrtrækning samt snorken. Med tiden bliver det værre og kan medføre kraftig åndedrætsbesvær med besvimelse og i værste tilfælde chok og død. Dette sker typisk i varmt vejr og ved motionering.

Motionering vil ofte medføre forværring af tilstanden, og dette fører tit til mindre motionering og dermed fedme, som yderligere forværrer tilstanden.

Senere kan tilstande som opkastninger og gylpen komme til, da tilstanden også kan påvirke spiserør og mavesæk.

Hvordan ved min dyrlæge, om min hund har BOAS?

Enhver hund af de nævnte racer vil vi have mistanke om denne tilstand, hvis der er en forhistorie om åndedrætsbesvær, unormale lyde fra luftvejene samt mave problemer.

For at stille en nøjagtig diagnose samt en vurdering af graden af tilstanden vil vi gøre følgende:

 • Lave en graduering af næseborenes størrelse
 • Lave en graduering af vejrtrækningen i hvile og efter motion
 • Foretage en visuel undersøgelse af de øvre luftveje i bedøvelse
 • Foretage en kikkertundersøgelse af næsehule, svælg, luftrør, lunger, spiserør samt mavesæk i bedøvelse

Denne undersøgelse vil ofte udmunde i en eller flere korrigerende operationer i næse, svælg og/eller mave.

Desværre vil det i nogle tilfælde ikke være muligt at operere. Hvis din hund har gået i længere tid med tilstanden, så kan der være kommet så store forandringer i lunger og svælg, at operation ingen værdi vil have. Derfor er det vigtigt at få tilstanden undersøgt og behandlet, inden disse forandringer kommer.Hvad kan I gøre for min hund?

På Nordkystens Dyrehospital har vi stor erfaring i undersøgelse og behandling af hunde med BOAS. Vi har special uddannelse i denne tilstand, ligesom vi har stor erfaring i bedøvelse af disse racer. Netop bedøvelse af disse racer kræver specialudstyr og erfaring, da deres luftveje er så komplicerede.

Vi kan udføre operationer, hvor vi gør livet meget bedre for din hund. De typiske operationer, som vi udfører, er:

 • Udvidelse af næseborene
 • Operere forlænget gane kortere
 • Fjernelse af væv (sacculae) ved struben
 • Operation af maveforsnævring samt broktilstand


Ofte vil bare en udvidelse af næseborene gøre en utrolig forskel, da luftgennemstrømningen gennem næsen vil øges væsentligt.

I brochuren kan du se et billede af forskellen på et opereret næsebor og et næsebor inden operation.Hvad kan jeg gøre for, at min hund ikke lider?

Hvis du har en hund af en af de nævnte racer, og du kan høre, at der er luftvejsproblemer (og nej, det er ikke normalt, at en hund af disse racer skal snorke, puste eller have andre luftvejslyde!!), så skal du få lavet en grundig undersøgelse hos os, således at vi kan vejlede dig bedst muligt.

Derudover skal du holde din hund slank samt passe på i sommerperioden med motionering. Sørg for at holde hundens kropstemperatur nede på varme dage, da den på grund af dens misformede luftveje ikke har mulighed for at holde legemstemperaturen nede.

Hunde afkøler sig på en anden måde end mennesker, da de kun kan komme af med varme via deres poter samt luftveje.

Download brochuren her.