Lider din hund eller kat af øreproblemer?


Betændelse i det ydre øre er en hyppig lidelse hos hunde og katte

Betændelse i øret

Betændelse i det ydre øre, også kaldet otitis externa, er en hyppig lidelse hos hunde og katte. Hvis man er rigtig uheldig, kan ens dyr have øreproblemer hele livet, og i sidste ende kan det blive nødvendigt med en operation.

Hvordan får en hund eller kat øreproblemer? 

Dyrets øre er udformet lidt anderledes end vores. Hvor mennesker har en vandret øregang, der går direkte ind til trommehinden, er hunde og kattes øregang L-formet. Øregangen er lavet af brusk og dækket af et tyndt lag hud. Ved starten af ørekanalen er øreflippen, som på mange hunde med hængeører kan dække for øregangen. Det vil sige, at når der opstår et problem i ørerne, kan øregangen blive varm og svedig, hvilket kan gøre det svært at få bugt med en evt. betændelse. Øregangslidelser kan opstå af mange forskellige årsager. Det kan være som en del af et generelt hudproblem, f.eks. allergi. Fremmedlegemer, herunder græsagn, kan sætte sig fast og skabe problemer. Hunde og især katte kan også få polypper og knuder i øregangen. Alle disse årsager kan gøre, at øret bliver betændt og giver anledning til kløe og smerte.

I brochuren kan du se et billede af forskellen på en normal øregang og en betændt øregang. 

Hvordan ved jeg, om mit dyr har en ørelidelse? 

Hvis ørelidelsen er slem nok, er den svær at overse. Dit dyr vil ryste meget på hovedet og gnubbe ørerne langs gulvtæppet. Hvis dyret ryster hovedet for voldsomt, kan nogle af de små blodkar i øreflippen briste, og der kommer en hævelse. Øret kan blive rødt, lugte helt forfærdeligt og være fuldt af ørevoks. Hvis ørelidelsen bliver kronisk, kan det ende med, at ørekanalen også bliver forsnævret på grund af den vedvarende inflammation. Ved nogle sygdomme kan dyret også sidde med hovedet tiltet til den ene side. Dette vil især opstå ved dybere betændelsestilstande, som involverer mellemøret og det indre øre, hvor der også vil være tegn på ubehag og smerte, især når den spiser, tygger, gaber eller åbner munden.



Hvorfor kan min dyrlæge ikke udskrive øredråber over telefonen? 

Selvom dyret har gentagende problemer med øret, er det ikke garanteret, at det hver gang skyldes det samme. Derfor er det vigtigt for kigge ned i øret med et instrument kaldet et otoskop for dels vurdere omfanget af øreproblemet, og dels for at se om der sidder et fremmedlegeme dernede, og om trommehinden er intakt. Hvis trommehinden ikke er intakt, kan det ændre vores ønskede behandling, da der er nogle former for medicin, man ikke må give, hvis trommehinden er beskadiget. Øregangen er meget følsom, og mange dyr vil ikke lade os kigge ned i øret uden, at den først har fået noget at slappe af på.

Hvordan behandler man en ørelidelse? 

Når ørelidelsen har fået fat, vil dyret have behov for at få noget, der kan stoppe irritationen. Behandlingen afhænger af, hvad problemet skyldes. Hvis det er et fremmedlegeme, som har sat sig fast, skal det selvfølgelig ud. Ved betændelsestilstande anbefaler vi at tage en prøve fra ørekanalen for at finde ud af hvilken slags medicin, der passer bedst til dit dyr. Her vil vi kigge på prøven under mikroskop. Hvis vi konstaterer bakterier eller svampe, kan vi sende prøven ind til et laboratorium, hvor de finder ud af præcist, hvad for en bakterie eller svamp det er, og hvilken slags behandling, som den er følsom over for. Du vil få recept på øredråber eller -salve. Medicinen kan dog ikke virke effektivt, med mindre at øregangen er ren. For at udføre en ordentlig behandling kan det blive nødvendigt at indlægge dyret og rense øret grundigt i fuld narkose. I mildere tilfælde vil vi vise, hvordan du selv kan rense ørene på dit dyr. Det er vigtigt, at du gør behandlingen færdig, selvom du relativt hurtigt kan se bedring. Ofte vil ørelidelser opstå som følge af allergi. Derfor vil vi tit undersøge for allergi, hvilket betyder, at vi tager blodprøver, hvor vi tester for inhalationsallergi, også kaldet ”høfeber”. Disse prøver viser, om der er allergi overfor pollen, husstøvmider og andre luftbårne allergier. Desuden kan vi også teste for foderallergier med specielle allergidiæter.



Hvad sker der, hvis øret ikke bliver behandlet? 

Det er usandsynligt, at øret bliver bedre af sig selv. Jo længere tid der går, før man starter behandlingen, jo sværere bliver det at få styr på inflammationen. Hver gang øret bliver irriteret, kommer der mere skade på øret, og væggen i øregangen bliver tykkere. Det gør, at sandsynligheden for ny inflammation bliver større. Hvis ørelidelsen bliver ved med at vende tilbage, kan det i sidste ende betyde, at mellemøret bliver påvirket, og det bliver nødvendigt med en operation.

Hvordan forhindrer jeg mit dyr i at få ørebetændelse? 

For nogle dyr er det desværre ikke muligt at forhindre, at ørebetændelsen kommer tilbage. Hvis dit dyr først har fået ørebetændelse, er det meget sandsynligt, at den får gentagende problemer. Det er en god idé regelmæssigt at tjekke dens ører og kontakte os, hvis øret bliver rødt og ømt. Jævnlig rensning af ørerne kan hjælpe med at fjerne ørevoks og andet snavs fra ørene, men overdreven rensning kan skade øret og fremme risikoen for en infektion.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du ordentligt får renset ørene, er det vigtigt, at du kontakter os, så vi sammen kan hjælpe med at bugt på ørelidelsen.

Download brochuren her.