Endoskopi

Kikkertundersøgelse hos kæledyr

Endoskopi (kikkertundersøgelse) kan være en måde at undersøge forskellige sværttilgængelige områder i dyrets krop uden at skulle foretage større indgreb. Med endoskopi og disse typer apparater kan vi undersøge dyrets mave-tarm, luftveje, bughule og led.

Kikkertundersøgelsen foregår i fuld narkose, og vi er i stand til at undersøge mundhule, næsehule, svælg, spiserør, mavesæk, tarm, luftrør og en del af lungerne.
Endoskopiundersøgelsen gør det muligt at konstatere sygelige tilstande eller fremmedlegemer i de nævnte organer hos dyret.

Sådan foregår undersøgelsen

I praksis indføres en bøjelig rørformet kikkert i kroppen. I spidsen af den er der et optisk system samt lys, der genereres i en lysgenerator og føres til endoskopets spids med lysfibre. Optikken opfanger billedet og samler det på en elektronisk chip, ligeledes i spidsen af skopet og sender et videobillede tilbage gennem skopet til en billedegenerator og herfra til en videoskærm. I endoskopet er der oftest en eller flere få millimeter brede "arbejdskanaler", hvorigennem operatøren kan indføre forskellige instrumenter f.eks vævsprøvetænger (biopsitang), knive, polypslynger, brændeelektroder, injektionskanyler med mere.