Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereHjerte- og lungeorm

Hvordan og hvor ofte skal jeg tjekke min hund for hjerte- og lungeorm?

Først og fremmest er det en almindelig opfattelse, at hjerte- og lungeorm er én og samme orm og bliver derfor ofte kaldt hjertelungeorm. Dette er ikke rigtigt, da de er to forskellige orm hhv. hjerteorm (Angiostrongylus vasorum, også kaldet fransk hjerteorm) og lungeorm (Crenosoma vulpis).

Hunde smittes ved at spise eller slikke på almindeligt forekommende landsnegle, eksempelvis vinbjergsnegle, skov- og havesnegle. Disse snegle fungerer som mellemværter for ormene. Hunde bliver derfor oftest smittet i forårs- og sommerperioden, hvor sneglene er mest aktive. Hjerteorm og lungeorm smitter ikke fra hund til hund, og heller ikke til mennesker. Hundene spiser ofte disse snegle/sneglerester, når de spiser græs eller leger med pinde.

Udbredelsen af hjerte- og lungeorm er forskellig i landets kommuner, men generelt gælder det, at områder med mange hunde og grønne områder har en højere smitterisiko. Københavnsområdet og Nordsjælland er områder med høj smitterisiko. Hvis din hund viser symptomer på hjerte- eller lungeorm i løbet af foråret eller sommeren, er det en god ide at få hunden undersøgt.

Symptomer kan blandet andet være

  • Hoste
  • Nedsat energi på gåture
  • Nedstemthed
  • Nedsat appetit

Derudover er det en god ide at tjekke din hund én gang i efteråret eller vinteren, hvor smitten er minimal. Hvis hunde smittes med hjerteorm, kan sygdomsforløbet være hurtigt og i værste tilfælde dødeligt for din hund. Derimod er infektioner med lungeorm ofte langsomt udviklende og symptomerne kan være meget svære at se. Derfor anbefaler vi en undersøgelse i perioden med lav smitterisiko, for at opdage en eventuel mild infektion, som behandles inden det udvikler sig – og så din hund ikke går rundt med lungeorm hele vinteren.

Her på klinikken udleverer vi følgende folder, som hjælp til at opsamle de nødvendige afføringsprøver for at tjekke din hund for hjerte- og lungeorm. Husk, at du har et årligt tjek af din hund for hjerte- og lungeorm hos os, hvis du har vores VetPlan.