Tandbehandling

Tandbehandling

Har du tænkt på, om dit kæledyr har brug for en tandbehandling?

Det er naturligt at tænke, at ude i naturen børster dyrene da ikke tænder. Men det er faktisk en stor fejlopfattelse. Dyrene børster netop tænder. Ikke med en tandbørste, men med den mad, som de spiser. Hud, hår, knogler, fjer og brusk fungerer fint som tandbørste. Problemet er, at vi har taget dyrene ind i vores hjem og taget disse elementer væk fra deres foder. Derfor opstår problemet med dårlige tænder og tandkød, som i mange tilfælde kan ende med, at bakterier kan sprede sig fra munden til de indre organer og give alvorlige følgesygdomme i de indre organer. Derfor bør du sørge for et årligt sundhedseftersyn af din hund eller kat hos din dyrlæge, så disse tilstande kan behandles i tide.

På Nordkystens Dyrehospital tilbyder vi tandbehandlinger af høj kvalitet i trygge og rolige omgivelser. Det skal være en god oplevelse for dyret at få en tandbehandling på dyreklinikken. Derfor gør vi meget ud af, at både kæledyr og ejer føler sig godt tilpas og velinformeret omkring behandlingen. Dyret er i trygge og kompetente hænder gennem hele tandbehandlingen. 

Mundhulen indeholder mange bakterier

Hvis disse bakterier får lov til at sætte sig fast og formere sig, kan det give problemer for sundhedstilstanden i mundhulen. Den bløde og hvidlige belægning, som kaldes plak og ofte kan ses på tænderne, er en blanding af bakterier, madrester og indholdsstoffer fra spyttet. Belægningen er ret blød og fjernes let ved korrekt tandbørstning. Får plak derimod lov til at blive siddende på tænderne, dannes der tandsten. Tandsten er en hård og ru belægning udenpå tanden, det generer tandkødet og kan give tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse ses som en rødmen af tandkødet. I værste tilfælde kan tandkødet bløde. Får tandsten lov til at sidde længe, dannes parodontose, hvor tandkød og tændernes tilhæftning i knoglen ødelægges. Resultatet er løse og ømme tænder. Parodontose heler ikke igen. Derfor er det vigtigt at forebygge sygdomme i munden frem for at behandle dem. Parodontose kan behandles, hvorved den videre udvikling af sygdommen bremses, men den skade, der er sket i knoglevævet, kan ikke udbedres. Desuden kan de mange bakterier, der findes i munden på et dyr med parodontose, gå over i blodbanen og slå sig ned i andre organer, hvilket kan medføre livstruende sygdomme. Af udsatte organer er hjerteklapper, lunger, lever og nyrer. Herved kan opstå nyre- og leversvigt, dårlig hjertefunktion, kronisk bronchitis og lungebetændelse.

Tandrensning hos dyrlægen

Ved en tandrensning bliver først alt det synlige tandsten fjernet med en ultralydstandrenser, derefter bliver tanddelen under tandkødsranden renset for tandsten og bakterier. Tandkødslommerne bliver målt, og tændernes fasthed og emalje bliver tjekket. Til sidst bliver tænderne pudset, så eventuelle ridser efter rensningen bliver udlignet. Ridser er svære at holde rene, så hvis ridserne ikke bliver udlignet, sætter der sig bakterier i ridserne, der hurtigt vil give tandsten igen. Til slut bliver tænder, tandkød og tandkødslommer skyllet. For at kunne komme til alt dette, skal dyret være bedøvet. Hvis ikke dyret er bedøvet under en tandrensning, kan tandrensningen ikke blive udført ordentligt, og det vil være en meget stressende og dårlig oplevelse for dyret.

Hvad skal man selv gøre derhjemme?

Du kan gøre meget hjemmefra for at forebygge tandsten og dårlig mundhygiejne. Tandbørstning en gang dagligt er den bedste forebyggelse. Brug tandpasta specielt lavet til hunde og katte. Den har en smag, som de kan lide, og den indeholder ikke stoffer, der generer maven, når de slikker tandpastaen i sig. Man kan benytte en almindelig tandbørste med bløde børster, men der er også fremstillet specielle tandbørster, både til hunde og til katte.
I starten kan man ikke børste alle tænderne, men må begynde med ydersiden af kindtænderne i overmunden. Men efterhånden som dyret vænner sig til tandbørsten, vil man kunne børste mere og mere grundigt. Til sidst eventuelt også på indersiden.
Foder og tandrensende tyggeben kan også hjælpe med, men kan ikke stå alene. Foderet og tyggebenene renser tænderne mekanisk, mens dyret tygger, og renser derfor kun de tænder, hunden eller katten tygger med.

Huller i kattetænder er meget smertefulde!

Huller i tænderne er den mest udbredte sygdom hos katte. Det er ikke huller på samme måde, som mennesker og hunde får det. Der er derimod nogle celler, der nærmest "æder" tænderne udefra. Når disse tænder først er angrebet af sådanne celler, nytter det ikke at lave en fyldning. Det er nemlig næsten umuligt at få boret alle cellerne bort, hvilket gør, at nedbrydningen af tanden blot fortsætter, og plomben falder ud. Disse huller kaldes forkortet for NECK-LESIONS eller FORL, sidstnævnte står for Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Det kan nærmest oversættes som "opløsning af tænderne hos katte" og ses hos cirka halvdelen af alle voksne katte. Det er en lidelse, som er meget smertevoldende, selvom kattene ikke lader sig mærke med det.
Lad os derfor checke din kat for FORL ved næste sundhedseftersyn.
Har en kat FORL, bør de angrebne tænder fjernes. Eventuelt skal der tages røntgen af alle tænderne for at afgøre, hvilke der gør ondt, og derfor skal fjernes.
FORL kan ikke forebygges, men en god mundhygiejne nedsætter risikoen markant. Derfor er tyggegodbidder til katte, tandstensdiæt og tandbørstning, samt eventuelt mundrensende gel, vigtige ting for en sund og velfungerende kat.

Læs mere:

Tandsten hos kat
Tandkødsbetændelse hos hund
Tandsten hos hund
Huller i kattetænder