Endoskopi

Kikkertundersøgelse hos kæledyr

Endoskopi (kikkertundersøgelse) kan være en måde at undersøge forskellige sværttilgængelige områder i dyrets krop uden at skulle foretage større indgreb. Med endoskopi og disse typer apparater kan vi undersøge dyrets mave-tarm, luftveje, bughule og led.

Kikkertundersøgelsen foregår i fuld narkose, og vi er i stand til at undersøge mundhule, næsehule, svælg, spiserør, mavesæk, tarm, luftrør og en del af lungerne.
Endoskopiundersøgelsen gør det muligt at konstatere sygelige tilstande eller fremmedlegemer i de nævnte organer hos dyret.

Sådan foregår undersøgelsen

I praksis indføres en bøjelig rørformet kikkert i kroppen. I spidsen af den er der et optisk system samt lys, der genereres i en lysgenerator og føres til endoskopets spids med lysfibre. Optikken opfanger billedet og samler det på en elektronisk chip, ligeledes i spidsen af skopet og sender et videobillede tilbage gennem skopet til en billedegenerator og herfra til en videoskærm. I endoskopet er der oftest en eller flere få millimeter brede "arbejdskanaler", hvorigennem operatøren kan indføre forskellige instrumenter f.eks vævsprøvetænger (biopsitang), knive, polypslynger, brændeelektroder, injektionskanyler med mere.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.